Marketing X Business

Najbolji sirevi svijeta: Bosna i Hercegovina ima svoju uzdanicu

N. D.

I bh. proizvod među odabranima (Izvor: TasteAtlas)

TasteAtlas, specijalizarni portal koji se bavi hranom analizirao je i koji su to sirevi najbolji na svijetu. Jasno, nema tačnih podataka koliko se vrsta sira proizvodi u svijetu, ali nema dilema da se radi o veoma velikom broju, daleko većem od najboljih 100 koliko je objavio TasteAtlas.

Livanjski sir se našao na 97. poziciji ove liste, pa tako i naša zemlja ima svoju uzdanicu.

– Po uzoru na švicarsku i francusku tradiciju proizvodnje sira, livanjski sir je prvi put proizveden 1886. godine, a u početku se pravio samo od ovčijeg mlijeka. Kasnije se proizvodnja promijenila i dok mnoge industrijski proizvedene vrste danas koriste samo kravlje mlijeko, postoji nekoliko lokalnih, porodičnih preduzeća koja koriste kombinaciju ovčijeg i kravljeg mlijeka.

Ovaj tvrdi sir obično dozrijeva od šezdeset do osamdeset dana, a po mogućnosti i više. U zavisnosti od starenja, finalni proizvod se kreće od blijedo do tamnožute boje, dok mu tekstura ostaje tvrda, a opet elastična, s ravnomjerno raspoređenim očima srednje veličine. Zbog jakih okusa i ugodnih, orašastih aroma, sir se najbolje uživa kao predjelo, najčešće uz dimljeno meso i robusno hercegovačko vino, piše TasteAtlas.

Treba pomenuti i koji su po ovoja analizi najbolji sirevi u svijetu. Na prvom mjestu je Parmigiano Reggiano, kojeg smatraju najkvalitetnijim sirom u svijetu. Pravi se od sirovog, poluobranog mlijeka krava koje pasu na svježoj travi i sijenu. Ima tvrdu, pjeskavu teksturu, a okusi mu variraju od orašastih do robusnih i blago pikantnih, ovisno o tome koliko je dugo sir sazrijevao.

Porijeklo Parmigiano Reggiana datira iz srednjeg vijeka, kada su benediktinci i cistercitanski monasi povratili močvare u dolini Po i počeli da proizvode ovaj veoma cijenjeni sir, koji je kasnije dobio ime po italijanskom gradu Parmi, mjestu njegovog porijekla.

Iza njega je Reblochon. To je polutvrdi, cijeđeni sir težine oko 500 grama, proizveden od nepasterizovanog kravljeg mlijeka koje mora da sazrije najmanje 15 dana u departmanima Savoie i Haute-Savoie u Francuskoj. Prema staroj priči, nastao je kada je farmer od mlijeka napravio sir kako bi sakrio dio svoje proizvodnje mlijeka da bi smanjio svoj „mliječni porez“ koji je plaćao vlasnicima pašnjaka.

Reblochon ima žutu do narandžastu koru. Kora mu je jestiva, a ukus sira je orašasti i blago voćni. Miris je intenzivan i podsjeća na podrume u kojima je sazrijevao. Dobro se topi i ima odličan ukus na pečenom krompiru.

Listu prva tri zatvara Serra da Estrela iz Portugala. To je polumeki sir napravljen od mlijeka ovaca pasmina Bordaleira Serra da Estrela i Churra Mondegueira. Mužnja se vrši ručno, nakon čega se mlijeko zagrije, posoli i podsiri ekstraktom čička. Od skute se formiraju sirevi, koji se ostavljaju da sazriju u vlažnim i hladnim uslovima.

Sir je kremaste, polumeke unutrašnjosti žućkasto-bijele boje, a okus je čist, sladak i blago kiselkast. Ovaj sir je najstariji, najtradicionalniji prehrambeni proizvod u Portugalu sa međunarodnim priznanjem.