Marketing X Business

Šta tačno označava zaštitni faktor i kako odabrati najbolji?

Š.M.

Image by freepik

Izlaganje suncu u nama budi osjećaj zadovoljstva, sreće i topline, ali nažalost, ono ima i svoju negativnu stranu. Dobro smo upoznati s činjenicom da pretjerano izlaganje sunčevim zrakama, uz neadekvatnu zaštitu, može uzrokovati sunčane opekotrine, prerano starenje i različita oštećenja koja prethode raku kože. Glavna uloga zaštitnika od neželjenog djelovanja sunca pripala je proizvodima koji u sebi sadrže zaštitni faktor!

Što je zaštitni faktor i kako djeluje?

Na brojnim pakiranjima kozmetičkih proizvoda nailazite na izraz – SPF, ali niste sigurni što on tačno znači? Popularan akronim SPF dolazi iz engleskog jezika i predstavlja – sun protection factor ili u prijevodu zaštitni faktor.

Zaštitni faktor je oznaka kojom se obilježava koliko možemo produžiti svoj boravak na suncu bez izlaganja kože oštećenjima. Što je zaštitni faktor viši, njegovo je zaštitno djelovanje od UV zraka veće.

Na primjer, ako nanesete proizvod sa zaštitnim faktorom 20, to znači da se možete izlagati suncu 20 puta duže nego što biste to mogli bez ikakve zaštite.

Kako odabrati odgovarajući SPF faktor?

Važno je dobro poznavati obilježja svoje kože te njezinu reakciju na sunce. Zaštitna sredstva razlikujemo po fotostabilnosti i zaštitnom faktoru.

Koža svakog od nas ima drugačija svojstva i pripada određenom fototipu.  Prema osjetljivosti kože na djelovanje sunčevih zraka razlikujemo 6 fototipova kože.

Fototip 1 – Izrazito svijetla koža i jako osjetljiva na sunce. Koža sklona pjegicama, crvena ili plava kosa te zelene ili plave oči. Ovaj tip kože ne može potamniti i uvijek izgori na suncu.

Fototip 2 – Odnosi se na svijetlu put sklonu nastanku pjega sa plavom ili svijetlo smeđom kosom te zelenim ili plavim očima. Koža vrlo teško potamni i često izgori pri izlaganju suncu. Za zaštitu je potrebno koristiti kremu za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom – SPF 50.

Fototip 3 – Označava tamniju maslinastu put s tamnom kosom te smeđim ili sivim očima. Koža brzo tamni na suncu, ali je potrebno koristiti proizvode sa srednjim zaštitnim faktorom – SPF 30.

Fototip 4 – Odnosi se na tamnu put, tamnu kosu te tamnosmeđe ili crne oči. Koža jako tamni na suncu i izrazito rijetko pocrveni. Potrebno je koristiti proizvode za zaštitu sa srednjim i niskim zaštitnim faktorom – SPF 15-30.

Fototip 5 i 6 – Označava osobe tamnije rase i mediteranskog tipa kože. Potrebna je zaštita s niskim zaštitnim faktorom – SPF 10-15.