Marketing X Business

Prava motivacija: Ko su najveći svjetski investitori?

Š.M.

economictimes.com

Veliki menadžeri finansija su poput filmskih zvijezda finansijskog svijeta. Svi najveći investitori su zaradili pravo bogatstvo na svom uspjehu i u mnogim slučajevima, pomogli su milionima drugih da ostvare slične projekte, a ujedno i velike, životne ciljeve.

Poznato je da se investitori uveliko razlikuju u strategijama i filozofijama koje su primjenjivali u svom trgovanju i poslovanju. Neki su smislili nove i inovativne načine da procesuiraju i analiziraju svoja ulaganja, dok su drugi odabrali uveliko poznate, školske, načine poslovanja i uz malo sreće došli do velikog uspjeha. Ono u čemu se ovi investitori ne razlikuju je u njihovoj sposobnosti da dosljedno pobjeđuju tržište.

Benjamin Graham

investopedia.com

Ben Graham se istakao kao investicijski menadžer i finansijski edukator. Autor je, između ostalog, dva investicijska klasika od neuporedive važnosti. On je također univerzalno priznat kao otac dvije fundamentalne investicijske discipline: sigurnosne analize i ulaganja u vrijednost.

Suština Grahamovog vrijednosnog ulaganja je da svaka investicija treba da vrijedi znatno više nego što investitor mora platiti za nju. Vjerovao je u fundamentalnu analizu i tražio kompanije sa jakim bilansima, ili one s malim dugom, iznadprosječnim profitnim maržama i velikim novčanim tokovima.

Grahamovo rano investicijsko iskustvo uključivalo je rad kao analitičar za nekoliko investicionih firmi 1920-ih. Tokom tog vremena, usavršio je svoje investicijske vještine i stekao reputaciju vještog analitičara. Godine 1926. osnovao je vlastitu investicijsku firmu, Graham-Newman Partnership, što mu je dalo veću slobodu da primjenjuje svoju filozofiju ulaganja i donosi vlastite odluke o ulaganju.

John Templeton

investopedia.com

Za John Templetona se kaže da je jedan od najvećih suprotstavljača prošlog stoljeća koji je kupovao po niskoj cijeni tokom Velike depresije, prodavao po visokoj cijeni tokom tehnološkog buma i ekspanzije i time napravio veliki posao. Templeton je stvorio neke od najvećih i najuspješnijih međunarodnih investicijskih fondova na svijetu. Prodao je svoja Templetonova sredstva 1992. Franklin grupi.

Godine 1999. magazin Money nazvao je Templetona „vjerovatno najvećim svjetskim sakupljačem dionica stoljeća“. Kao britanski državljanin koji živi na Bahamima, kraljica Elizabeta II ga je odlikovala za svoja brojna dostignuća.

Jesse Livermore

Jesse Livermore nije imao formalno obrazovanje niti bilo kakvo iskustvo u trgovanju dionicama i investicijama. Bio je čovjek koji je učio od pobjednika kao i od gubitnika. Upravo su ovi uspjesi i neuspjesi pomogli da se učvrste njegove trgovačke ideje koje se i danas mogu naći na cijelom tržištu.

Livermore je počeo da trguje u svojim ranim tinejdžerskim godinama, a do svoje 16. godine navodno je ostvario dobit od više od 1.000 dolara, što je u to vrijeme bio veliki novac. Njegova prva velika pobjeda stigla je 1901. u dobi od 24 godine kada je kupio dionice Northern Pacific željeznica. Pretvorio je 10.000 dolara u 500.000 dolara.

investopedia.com

Carl Icahn

investopedia.com

Carl Icahn je poznati investitor-aktivista koji koristi vlasničke pozicije u javnim kompanijama kako bi neveo na promjene što bi dovelo do povećanja vrijednost njegovih dionica. Icahn je ozbiljno započeo svoje korporativne napade kasnih 1970-ih i pogodio velike lige svojim preuzimanjem TWA 1985.

Icahn je najpoznatiji po “Icahn liftu”. Ovo je fraza s Wall Streeta koja opisuje porast cijene dionica kompanije koji se obično događa kada Icahn počne kupovati dionice kompanije za koju vjeruje loše upravlja.