Š.M.
Magnezij pripada skupini biološki važnih elementa prisutnih u našem organizmu. Važan je za održavanje cjelokupne fiziološke i metaboličke ravnoteže jer sudjeluje u osiguravanju prijeko potrebne energije naših stanica. Neophodan je u prvom redu za pravilan rad i zdravlje nervnog sistema.
Jedna od glavnih zadaća magnezija je stabilizacija strukture molekule adenozin trifosfata (ATP-a) koja predstavlja osnovni oblik pohrane hemijske energije u stanici. Bez magnezija, hemijska energija proizvedena u stanicama ne bi se mogla sačuvati i koristiti na način koji je u skladu s osnovnim biohemijskim zakonima. Upravo zbog stabilizacije naših energetski bogatih spojeva, magnezij sudjeluje u aktivaciji tristotinjak enzima, neophodan je u asimilaciji mineral kalcija, kalija i fosfora te je nezamjenjiv u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata.
Magnezij je neophodan za aktivnost i ravnotežu nervnog sistema: djeluje opuštajuće i smirujuće te smanjuje razdražljivost živaca i mišića. Smanjuje lučenje adrenalina i učinkovit je u ublažavanju grčeva i opuštanju napetosti. Na primjer, u slučaju glavobolje i nervoze, nadraženog crijeva, tahikardije i bolova u želucu. Magnezij osim toga sudjeluje u zgrušavanju krvi i metabolizmu glavnih makronutrijenata te omogućuje proizvodnju energije. Pogoduje održavanju uravnoteženog pH u krvi, regulira srčani ritam i ima vazodilatacijsko djelovanje. Dodatno, iznimno je važan je za zdravlje koštanog tkiva jer stabilizira i restrukturira formiranje i rast kostiju.
Magnezij nalazimo u svom zelenom povrću jer je sastavni dio zelenog pigmenta biljaka – hlorofila. Najviše je sadržan u tamno-zelenom lisnatom povrću poput blitve, špinata, cikorije i rukole, a nalazimo ga i u paradajzu, artičokama, mahunarkama (grah, slanutak, soja), žitaricama (pšenica, ječam, raž, riža). Kada je riječ o voću nalazimo ga u bananama, šljivama, narančama, jabukama i kruškama. Nadalje, ima ga značajno u kokosu, avokadu, orašastim plodovima (orasi, bademi, lješnjaci, kikiriki, pistacije, indijskim i brazilskim oraščićima), a za ljubitelje čokolade, važna je činjenica da su gorka čokolada i kakao na samo vrhu namirnica bogatih magnezijem.
Sadržan je i u ostalim namirnicama poput mesa, riba i mliječnim proizvodima, međutim u tim je namirnicama zastupljen u manjim koncentracijama. Kada se radi o vodama i napitcima, prirodna mineralna voda obogaćena magnezijem odlikuje se prisutnim mineralima i elektrolitima te posjeduje fiziološki utjecaj na ljudski organizam jer ima veće količine i ovog važnog minerala. Osobe koje imaju sklonost ka visokom krvnom pritisku trebaju piti mineralnu vodu s niskim udjelom natrija, a s visokim udjelom magnezija.