Marketing X Business

Koliko zarađuje prvi čovjek Microsofta: Manje nego prošle godine, ali nema razloga za brigu

Marx.ba

(Izvor: Investors)

Microsoft je tokom ove godine otpustio više od 10 hiljada zaposlenika, bilježio mahom pozitivne poslovne rezultate, nerijetko dvoznamenkasti postotni rast prihoda i dobiti te općenito započeo veliku transformaciju kompanije i proizvoda integriranjem umjetne inteligencije.

Nastavili su i s ulaganjima, a uz rezove u ljudstvu donekle su smanjili i kompenzaciju čelnim ljudima, primarno zbog neostvarivanja određenih finansijskih ciljeva u potpunosti.

Satya Nadella, CEO kompanije, ove će godine tako, u ukupnoj plaći, bonusima i ostalim primanjima zaraditi oko 11 posto manje nego u 2022. godini. I nakon toga, on će ove godine na svoj račun dobiti nešto više od 48,5 miliona dolara.

Taj iznos sastoji se od 2,5 miliona dolara redovne plaće, 39,2 miliona dolara u dioničkim opcijama te gotovo 6,8 miliona dolara ostalih bonusa, naknada i stimulacija. Za usporedbu, prošle je godine Nadella bio zaradio 54,9 miliona, a 2021. godine 49,8 miliona dolara.

Smanjenje ukupnih primanja bilježe i Amy Hood, glavna finansijska direktorica Microsofta, Judson Althoff, komercijalni direktor, Brad Smith, potpredsjednik kompanije, kao i Christopher Young, izvršni potpredsjednik zadužen za strategiju, razvoj i ulaganja. Samo posljednji od njih ove će godine zaraditi manje od 10 miliona dolara.

Poslovne rezultate prošlog tromjesečja (koje Microsoft gleda kao prvi fiskalni kvartal svoje 2024. godine) kompanija će objaviti večeras, nakon zatvaranja trgovinskog dana na tamošnjim burzama.