Marketing X Business

Abu Dhabi stvara fond za ulaganje u umjetnu inteligenciju težak 100 milijardi dolara

Bloomberg

(Izvor: X)

Abu Dhabi je osnovao novu investicijsku kompaniju za tehnologiju, MGX, kako bi ubrzao razvoj umjetne inteligencije i drugih naprednih tehnologija, piše Bloomberg.

Fokusirat će se na tri ključna područja – infrastrukturu umjetne inteligencije (podatkovne centre i povezanost), poluvodiče i osnovne tehnologije te primjene poput modela umjetne inteligencije, softvera, podataka, biotehnologije i robotike.

Državni investicijski fond Mubadala Investment Company i kompanija za umjetnu inteligenciju i računarstvo u oblaku G42 djelovat će kao temeljni partneri u novoj investicijskoj kompaniji koja cilja na ulagački kapital od 100 milijardi dolara.

– U MGX-u, uspostavljamo nacionalnog lidera usredotočenog na umjetnu inteligenciju i napredne tehnologije koje će oblikovati budućnost u kojoj tehnologija omogućuje bogatiji, održiviji i povezaniji svijet. Želimo ubrzati odgovorni i uključivi razvoj umjetne inteligencije za dobrobit čovječanstva, vođeni globalnom investicijskom strategijom Abu Dhabija za umjetnu inteligenciju, rekao je Šeik Tahnoun bin Zayed, zamjenik vladara Abu Dhabija i predsjednik tamošnjeg vijeća za umjetnu inteligenciju i napredne tehnologije (AIATC).

Institut za međunarodni menadžment iz Švicarske prošle godine Abu Dhabiju je dodijelio titulu najpametnijeg grada na Bliskom istoku i sjevernoj Africi zahvaljujući inicijativama usmjerenima na digitalizaciju. Očekuje se kako će investicije u nove tehnologije, posebno generativnu umjetnu inteligenciju, rezultirati snažnim ekonomskim napretkom.

Zemlje arapskog zaljeva očekuju oko 23,5 milijardi dolara ekonomske koristi do 2030. jer investicije u generativnu umjetnu inteligenciju nastavljaju rasti, izjavio je PwC odjel Strategy& Middle East u nedavnom izvještaju.

– MGX proizlazi iz inovativnog i vodećeg ulaganja Abu Dhabija te iz opsežne mreže globalnih tehnoloških partnera što će dodatno unaprijediti ulogu UAE-a kao baze i ekosistema za vrhunske tehnološke talente, investitore i poduzetnike, rekao je Šeik Tahnoun, koji će služiti kao predsjednik upravnog odbora nove tvrtke.

Ahmed Yahia Al Idrissi, izvršni direktor platforme za izravna ulaganja Mubadale, bit će izvršni direktor MGX-a.

– Mubadala očekuje ulaganja u područje umjetne inteligencije i svemirske tehnologije, dva od najperspektivnijih globalnih sektora koji privlače značajna ulaganja, rekao je Khaldoon Al Mubarak, glavni izvršni direktor i upravitelj Mubadale, na konferenciji Investopia u Abu Dhabiju prošlog mjeseca.

Povezani članci