Marketing X Business

Adis Kepeš, direktor STARline Sarajevo za Marx.ba: Mercedes-Benz je brend koji nadmašuje očekivanja

N. DEMIROVIĆ

(Izvor: STARline)

STARline Sarajevo je prava adresa za kupovinu novih i polovnih Mercedes-Benz vozila visokog kvaliteta, koja zadovoljavaju različite ukuse i potrebe cijenjenih kupaca, poručuju iz ove kompanije. Na čelu je Adis Kepeš, generalni direktor koji jasno uvijek teži novom iskoraku kompanije. Ne krije zadovoljstvo ostvarenim, ali najavljuje još snažniji fokus na zadovoljstvo kupaca.

Biti partner Mercedes-Benzu jasno da je samo po sebi velika stvar, a to nosi benefite, ali i obaveze. U intervjuu za Marx.ba Kepeš je govorio o svom profesionalnom putu, motivima, razvoju kompanije, partnerstvu sa Mercedesom, autoindustriji, očekivanjima…

Šta je ono što profesionalno motivira jednu osobu da uđe u poslove vezane za autoindustriju?

– Ono što često profesionalno motivira ljude da uđu u poslove vezane za autoindustriju je širok spektar izazova i prilika koje ovo područje pruža. Autoindustrija je dinamična i tehnološki napredna industrija koja pokriva širok raspon disciplina, uključujući inženjering, dizajn, proizvodnju, marketing, logistiku i mnoge druge.

U mom slučaju, početak u STARlineu predstavljao je priliku za ulazak u autoindustriju s brendom poput Mercedes-Benz. Fascinacija vrhunskim inženjeringom, luksuzom i tehnološkim inovacijama koje nudi Mercedes-Benz bio je ključni faktor koji me privukao. Rad u okruženju gdje se cijeni visoka kvaliteta proizvoda, teži inovacijama i stvara vrhunsko iskustvo za kupce pružilo mi je profesionalno ispunjenje. Pored toga, rad u industriji koja se neprestano mijenja i prilagođava novim tehnologijama i trendovima dodatno je motivirajući faktor.

Kako uopšteno gledate na današnje prilike u automobilskoj industriji?

– Današnje prilike u automobilskoj industriji su izuzetno dinamične i obilježene brojnim promjenama. Jedan od najvažnijih trendova je prelazak na električna vozila. Sve veći fokus na održivosti i smanjenju emisija potiče autoindustriju na razvoj i proizvodnju električnih automobila. Integracija naprednih tehnologija u vozila postaje standard. To uključuje autonomnu vožnju, povezivost, umjetnu inteligenciju i napredne sigurnosne sisteme.

S druge strane imamo kupce koji sve više traže ekološki prihvatljiva vozila, što potiče proizvođače da razvijaju održive tehnologije i materijale te da smanje ekološki otisak proizvodnje. Važno je napomenuti i digitalna transformaciju koja mijenja način na koji proizvođači komuniciraju s kupcima, prate njihove preferencije i pružaju personalizirane usluge. Ukupno gledano, automobilska industrija prolazi kroz razdoblje značajnih promjena koje zahtijevaju prilagodbu i inovacije. Proizvođači koji uspješno integriraju ove promjene imat će prednost u oblikovanju budućnosti automobilske industrije.

Ako  bi trebali reći vašu asocijaciju na Mercedes-Benz, kako bi ona izgledala u nekoliko rečenica?

– Prvo, asocijacije su usko povezane s bezkompromisnom kvalitetom. Mercedes-Benz je sinonim za izuzetnu izradu i pažljiv odabir materijala. Svaki detalj vozila pažljivo je razrađen kako bi pružio ne samo visokokvalitetno tehničko iskustvo, već i osjećaj luksuza na najvišem nivou.

Osim toga, brend se ističe po inovacijama koje postavljaju standarde u autoindustriji. Bilo da je riječ o najnovijim tehnologijama sigurnosti, naprednim sistemima asistencije ili revolucionarnim tehnologijama pogona, Mercedes-Benz je uvijek korak ispred, pokazujući predanost unapređenju vozačkog iskustva.

Nadalje, Mercedes-Benz ima neospornu estetiku. Dizajn vozila odražava eleganciju, snagu i sofisticiranost. Svaki model nosi prepoznatljiv pečat vrhunskog dizajna koji ističe brend iz mnoštva.

Kada razmišljam o Mercedes-Benzu, ne mogu a da ne spomenem i povijest brenda. Dugovječnost i kontinuirani uspjeh svjedoče o posvećenosti izvrsnosti kroz desetljeća. To je brend koji je sposoban ne samo prilagoditi se promjenama u industriji, već i postavljati nove standarde.

U konačnici, asocijacije na Mercedes-Benz odražavaju spoj tradicije, inovacija, luksuza i vrhunske izrade. To je brend koji nadmašuje očekivanja, pružajući ne samo automobil, već i životni stil vozača koji teži najboljem.

Kako gledate na elektrifikaciju i kakvu ulogu Mercedesa vidite na toma planu u budućnosti?

– Gledam na elektrifikaciju kao nužan korak prema održivijoj budućnosti. S obzirom na rastuću svijest o ekološkim izazovima, električna vozila postaju sve atraktivnija opcija. Mercedes-Benz prepoznaje ovu potrebu i aktivno radi na razvoju električnih modela koji ne samo da nude visoke performanse, već i zadovoljavaju najviše standarde održivosti.

U našem dosadašnjem radu u STARlineu, posvetili smo se implementaciji električnih vozila u našu ponudu. Aktivno sarađujemo s Mercedes-Benzom kako bismo osigurali da naši kupci imaju pristup vrhunskim električnim modelima. Uloga Mercedesa u ovom kontekstu je ključna. Njihova vizija održive mobilnosti uključuje široku paletu električnih vozila, uključujući plug-in hibride i potpuno električna vozila poput EQ linije. Mercedes ne samo da prati trend elektrifikacije, već ga i oblikuje kroz kontinuirana ulaganja u tehnologiju baterija, autonomnu vožnju i pametne sisteme upravljanja energijom.

U budućnosti, planiramo proširivati našu ponudu električnih vozila kako bismo odgovorili na rastuću potražnju. Također ćemo nastaviti educirati naše kupce o prednostima električne mobilnosti i poticati ih da pređu na održivije opcije. Elektrifikacija nije samo tehnološki napredak, već i prilika za promicanje održivosti i pozitivnog uticaja na okoliš.

Koja je tajna uspjeha Mercedesa svih ovih godina?

– Ključ uspjeha Mercedesa kroz godine, prema mom mišljenju, leži u sposobnosti kontinuirane inovacije i prilagodbe promjenjivim tržišnim uvjetima. Mercedes-Benz nije samo proizvođač automobila; to je brend koji stalno postavlja nove standarde u autoindustriji.

Jedna od tajnih njihovog dugotrajnog uspjeha je posvećenost vrhunskom inženjeringu. Mercedes uvijek teži perfekciji u kvaliteti, sigurnosti i performansama svojih vozila. Njihova predanost vrhunskom inženjeringu stvorila je reputaciju izvrsnosti koja se održava kroz desetljeća.

Osim toga, sposobnost brenda da pravovremeno prepozna i odgovori na promjene u potrebama kupaca ključna je za njihovu dugotrajnu uspješnost. Mercedes-Benz je uspio evoluirati s vremenom, uvodeći inovacije poput sigurnosnih tehnologija, električnih vozila i naprednih sistema asistencije.

U mom dugogodišnjem iskustvu u STARlineu, gdje smo partneri s Mercedes-Benzom, primijetio sam da je ključna komponenta saradnje s ovim brendom posvećenost pružanju vrhunske usluge kupcima. Stvaranje pozitivnog iskustva za svakog kupca od prvog kontakta do prodaje čini osnovu lojalnosti prema brendu. Ova posvećenost kupcu, kombinirana s visokokvalitetnim proizvodima, čini temelj za dugotrajan uspjeh. U konačnici, tajna uspjeha Mercedesa proizlazi iz sposobnosti da se istakne kao lider u inovacijama, održava visoke standarde kvalitete, prilagodi se promjenama na tržištu i pruži nezaboravno iskustvo svakom kupcu. To je recept koji traje i čini Mercedes-Benz jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih brendova u automobilskoj industriji.

Koje su specifičnosti promocije Mercedes proizvoda i na čemu se ona bazira?

– Promocija Mercedes proizvoda temelji se na naglašavanju vrhunskog kvaliteta, tehnoloških inovacija i luksuznog iskustva vožnje.  U radu s Mercedes-Benzom, naglasak je na stvaranju emotivnih veza s kupcima što omogućava povezivanje s kupcima na dubljem nivou, pri čemu se ne naglašava samo funkcionalnost vozila, već i način na koji ta vozila oblikuju način života. Komunikacija je pažljivo prilagođena naglašavanju luksuza, inovacija i vrhunske izrade koju pruža svaki model.

Promocija Mercedes-Benz proizvoda u STARlineu temelji se na stvaranju diferencirajuće vrijednosti i naglašavanju jedinstvenih karakteristika brenda. Fokusiramo se na komunikaciju vrhunske kvalitete, inovacija i luksuza koji su inherentni svakom vozilu iz Mercedes-Benz palete.

U svom radu u STARlineu, uvijek smo se trudili prilagoditi promocijske strategije specifičnostima lokalnog tržišta, prateći najnovije trendove u navikama kupaca i marketinškim inovacijama. Nastojimo održati ravnotežu između tradicionalnih marketinških pristupa i agilnog prilagođavanja novim izazovima u digitalnom okruženju, čime osiguravamo relevantnost i učinkovitost naših promocijskih aktivnosti.

Možete li podijeliti neke uvide u trenutne tržišne trendove i preferencije kupaca za Mercedes vozila u BiH i regiji?

– Uvidi pokazuju rastući interes za održiva rješenja i visokotehnološke značajke među kupcima u BiH i regiji. Mercedesova paleta električnih vozila i tehnoloških inovacija odražava našu sposobnost praćenja i zadovoljavanja promjenjivih potreba tržišta.

Trenutni tržišni trendovi i preferencije kupaca za Mercedes vozila u Bosni i Hercegovini i regiji pokazuju naglasak na održivosti, visokoj tehnologiji i ekskluzivnosti. Kupci sve više cijene električna i hibridna vozila, odražavajući rastuću svijest o ekološkoj odgovornosti. Osim toga, postoji snažan interes za naprednim tehnologijama, uključujući autonomnu vožnju, povezivost i sigurnosne inovacije.

Ekskluzivnost i luksuz ostaju ključni faktori koji utječu na preferencije kupaca. Visokokvalitetna izrada, inovativan dizajn i vrhunska izvedba vozila privlače kupce koji traže ne samo prijevozno sredstvo, već i statusni simbol i životni stil.

Osim toga, personalizacija doživljaja kupovine postaje sve važnija. Kupci žele jedinstvena iskustva, prilagođena njihovim potrebama i stilu života. Digitalni kanali igraju ključnu ulogu u otkrivanju informacija i interakciji s brendom prije samog posjeta prodajnom salonu.

Koje strategije imate za povećanje zadovoljstva kupaca i lojalnosti brendu na konkurentnom automobilskom tržištu?

– Naša osnovna strategija za povećanje zadovoljstva kupaca i lojalnosti brendu u konkurentnom automobilskom tržištu uključuje kontinuirano poboljšanje korisničkog iskustva, prilagodba inovacijama u industriji, te jačanje veza između kupca i brenda. Kroz pažljivo vođene marketinške aktivnosti, personalizirane pristupe i stalnu komunikaciju s kupcima, nastojimo stvoriti dugotrajne veze koje nadmašuju samu kupovinu vozila.

U STARlineu, fokusiramo se na edukaciju kupaca o prednostima vozila, pružanje transparentnih informacija i prilagođavanje usluga prema individualnim potrebama. Uz to, aktivno koristimo povratne informacije kupaca kako bismo neprestano poboljšavali naše usluge i prilagodili se promjenama u njihovim preferencijama.

Kroz digitalne platforme, nastojimo stvoriti integrirano iskustvo koje omogućuje kupcima jednostavan pristup informacijama, test vožnje, i komunikaciju s našim timom. Sve ove strategije zajedno čine osnovu za stvaranje zadovoljnih kupaca i izgradnju lojalnosti prema brendu, čime se ističemo u konkurenciji na automobilskom tržištu.

Kako njegujete pozitivnu i inovativnu radnu kulturu unutar kompanije kako biste podstakli rast i uspjeh?

– Unutar kompanije STARline, njegujemo pozitivnu i inovativnu radnu kulturu kroz jasno postavljene vrijednosti, poticanje saradnje među zaposlenicima, otvorenu komunikaciju i kontinuirane prilike za profesionalni razvoj. Podstičemo timsku povezanost kroz transparentnost u donošenju odluka, dijeljenje znanja i podršku međusobnom rastu.

Stvaranje pozitivnog okruženja u kojem se cijeni kreativnost, raznolikost mišljenja i inicijativa ključno je za poticanje inovacija. Otvoreno komuniciramo ciljeve kompanije i potičemo zaposlenike da aktivno učestvuju u razvoju novih ideja i rješenja. Uz to, kontinuirano unosimo promjene u radne procese kako bismo održali dinamičnost i potaknuli rast.

Investiramo u edukaciju i razvoj naših zaposlenika, pružajući im prilike za stjecanje novih vještina i usavršavanje postojećih. Ohrabrujemo inicijativu i samostalnost, omogućujući zaposlenicima da prepoznaju prilike za poboljšanja i doprinese inovacijama unutar kompanije.

.

Povezani članci