Marketing X Business

AI procesori za Edge gotovo će se udvostručiti do 2028. godine

Marx.ba

(Izvor: TI)

Računari će biti glavni pokretač rasta na tržištu rubnih procesora s umjetnom inteligencijom u sljedeće četiri godine, prema novom istraživanju Omdie. Očekuje se da će ukupno tržište AI procesora na rubu porasti s 31 milijarde dolara u 2022. na 60 milijardi dolara u 2028., CAGR od 11 posto.

Nekoliko faktora dovodi do rastuće važnosti računara na ovom tržištu. Dostupnost proizvoda svakako je ključni faktor s Intelovim procesorima Meteor Lake koji su se nedavno pridružili AMD-ovim procesorima Ryzen 7040, 8040 i 8000G, Appleovoj M-seriji i Qualcommovom Snapdragon Elite X. Također igra ulogu očekivani oporavak tržišta osobnih računara koje je usporilo nedavno nakon porasta povezanog s pandemijom COVID-19 2020. i 2021.

Međutim, nakon 2025. strojevi prodani tokom porasta počet će se približavati kraju svog računovodstvenog vijeka, stvarajući mogućnost ciklusa osvježavanja koji će pomoći u usvajanju računara s umjetnom inteligencijom.

– Ovo je posebno važno jer se očekuje usporavanje potražnje za pametnim telefonima – sektorom koji se rano usvaja. Zasićenost je svakako faktor na tržištu pametnih telefona, budući da više od dvije trećine njih sada ima neki oblik AI ubrzanja, a rast je koncentriran na premium cjenovnu razinu, rekao je Alexander Harrowel, Omdijin glavni analitičar za napredno računarstvo.

Predviđanje dijeli tržište prema tipovima procesora kao što su in-CPU akceleratori, AI-ASIC-ovi, AI-ASSP-ovi, GPU-ovi i FPGA-ovi i rasponi snage/performansi u 10 klasa uređaja. Kao što je objašnjeno u izvještaju, sistemi na čipovima koji su uvedeni 2018.-2019. s osnovnim ubrzanjem sada se počinju povlačiti iz proizvodnih linija dobavljača u korist moćnijih. Kao rezultat toga, najniže i srednji novoi performansi se prazne, a sljedeće rastu, s najjačim rastom u višoj (>30 TOPS) grupi. Najveći dio rasta doći će od vlasničkih AI-ASSP-ova kao što su Qualcommov Snapdragon i MediaTekov APU.

– AI ASSP-ovi će se pomaknuti s 19 posto na 28 posto tržišta, uglavnom na račun GPU-a. Računari počinju sve više nalikovati pametnim telefonima ili tabletima jer usvajaju CPU-GPU-NPU arhitekturu poznatu iz gotovo svih modernih pametnih telefona, dok se ubrzanje unutar CPU-a neočekivano sporo razvija, zaključio je Harrowel, prenosi ICT Business.

Povezani članci