Marketing X Business

Ako imate ovu mogućnost na poslu, smanjit ćete rizik od kardiovaskularnih bolesti

Marx.ba

(Izvor: X)

Epidemiologinja dr. Lisa Berkman i tim s Harvard T. H. Chan School of Public Health i Penn State University otkrili su da radna mjesta koja zaposlenicima nude veću autonomiju, ravnotežu i podršku imaju pozitivan učinak na zdravlje srca pojedinca.

Njihova randomizirana studija, objavljena u American Journal of Public Health, bila je usredotočena na zaposlenike dvije kompanije – IT firme s umjereno do visoko plaćenim radnicima i ustanove za dugotrajnu njegu s pretežno ženskim njegovateljima koje zarađuju niže plaće.

Prema riječima koautora Orfeua Buxtona, dr. sc., profesora biobihevioralnog zdravlja na Penn Stateu, lekcije studije ostaju relevantne, posebno nakon koronavirusa.

– Iako su vidjeli neke prednosti fleksibilnosti u radu od COVID-a, mnogi se poslodavci pokušavaju vratiti na prijašnji rad fokusiran na radno vrijeme, istakao je.

Studija je trajala nekoliko godina tokom kojih su istraživači provodili programe na radnom mjestu koji promiču ravnotežu između posla i osobnog života, zajedno s podržavajućim radnim okruženjem. Posljedično, zaposlenici s većim rizikom od kardiovaskularnih problema, posebno stariji pojedinci, pokazali su smanjeni rizik od srčanih bolesti.

Nadređeni su prošli obuku kako bi ih opremili alatima za poticanje zaposlenika da uravnoteže lične i porodične obaveze uz održavanje produktivnosti. Osim toga, timski sastanci pružili su platformu za saradničke rasprave o davanju zaposlenicima veće kontrole nad njihovim rasporedima i minimiziranju zadataka “niske vrijednosti”.

Nalazi naglašavaju značajan utjecaj radnih uslova na zdravstvene ishode. Berkman je naglasila da kada su stresni uvjeti na radnom mjestu i sukobi između posla i porodice ublaženi, vidjeli su smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti među ranjivijim zaposlenicima, bez ikakvog negativnog utjecaja na njihovu produktivnost.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci