Marketing X Business

Amerikanci poslovni neuspjeh vide kao "znak časti", a Evropljani ga ne opraštaju

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Istaknuti osnivač tehnoloških kompanija, Britanac Dan Wagner, a koji je prodao svoje kompanije za stotine miliona dolara, kaže da američki investitori poslovni neuspjeh vide kao “znak časti”, dok u Evropi neuspjeh često znači da možete završiti na “smetljištu”.

Wagner je započeo svoju karijeru kao prodavač hi-fi uređaja u Londonu prije nego što je osnovao nekoliko poslovnih poduhvata.

Među njima su Maid, jedna od prvih online IT kompanija koju je osnovao 1984. godine, a 1994. godine je uvrštena na berzu, čime je postao najmlađi direktor kompanije koja je kotirala na londonskoj berzi.

Međutim, još jedna Wagnerova kompanija, Powa Technologies, mobilna e-commerce kompanija, koju je pohvalio bivši britanski premijer David Cameron i koja je bila britanski “jednorog”, neslavno je propala 2016. godine, piše Tech.eu.

– Evropsko tržište rizičnog i privatnog kapitala fantastično se razvilo u posljednjih 40 godina. Sjećam se kada sam 1984. godine pokušavao prikupiti novac za Maid, svoju prvu firmu, ljudi su me ismijali, kada sam imao 20 godina. Sada postoji pravo tržište kapitala koje finansira poduzetnike sa sjajnim idejama u tehnologiji ili bilo čemu drugom i daje im priliku da uspiju, kaže Wagner.

– Međutim, nivo kapitala koja je dostupan u SAD znatno je veći, nivo razumijevanja u Sjedinjenim Državama je znatno sofisticiraniji. I poduzetnici, koji su doživjeli neuspjeh kao što sam ja, zapravo dobivaju neku vrstu znaka časti, gotovo kao “neuspjeh ti je donio mnoge lekcije”. Dok u Evropi, mislim ako doživiš neuspjeh, posebno kad si u srednjim pedesetim godinama – gotov si. Nemaš više nikakvu vrijednost, mišljenja je Wagner, prenosi Poslovni puls.