Marketing X Business

Analiza: Makroekonomsko okruženje nastavit će gurati rast cijena zlata i srebra

Bloomberg Adria

(Izvor: Društvene mreže)

Tržište robe pokazuje mješovitu sliku tokom 2023. godine. Metali su i dalje pod pritiskom događaja u Kini i općenito slabih ekonomskih izgleda. Sektor poljoprivrede i energetike se stabilizirao u odnosu na turbulentnu 2022., dok plemeniti metali ostvaruju benefite kao sredstva zaštite od inflacije, recesijskog okruženja i geopolitičkih napetosti. U 2024. godini očekuje se rast cijena zlata i srebra, navode analitičari Bloomberg Adrije u svojoj analizi.

Iako je 2022. pružila visoku osnovu, snažna potražnja za zlatom nastavila se i u 2023. godini zbog recesijskog okruženja, restriktivnih monetarnih politika i još uvijek visoke inflacije. Potražnja za zlatom zbog izrade nakita pokazala je otpornost, baš kao i stvarna potražnja za nakitom, bez obzira na povećanu cijenu. Centralne banke i dalje gomilaju zlato – zalihe su porasle za 14 posto na godišnjem nivou u prvih devet mjeseci 2023.- iako nešto sporijim tempom u drugom kvartalu 2023. zbog prodaje Turske.

– Cijena je porasla za devet posto od početka godine, sa značajnim dijelom samo u oktobru 2023. Kao odgovor na izbijanje rata između Hamasa i Izraela, cijena zlata naglo je porasla, povećavajući se za 7,3 posto mjesečno. Ovo je bio drugi veliki skok cijene, nakon skoka u martu  2023. zbog tržišne uznemirenosti izazvane bankarskom krizom, navode analitičari Bloomberg Adrije.

Investiranje u zlato ima teorijske osnove – u slučaju tržišnih poteškoća, ulažeš u zlato. Svi kupuju zlato, cijena raste, teorija se sama ostvaruje. Posljednjih godina to je bio primjer toga. Drugim riječima, ako smo prije 10 godina ulagali u S&P 500 imovinu, zaradili bismo više nego da smo samo ulagali u zlato. No, ako ste isto ulaganje napravili 2021. godine, rezultati bi bili suprotni – držanje zlata od 2021. godine bilo bi unosnije u odnosu na dionički portfolio.

– Historijski gledano, zlato se smatra zaštitom od inflacije, pa nema sumnje da je to glavni razlog za porast cijene u periodu od 2021. do 2023. S obzirom na to da većina investitora – otprilike 70 posto njih – nema zlata ili ima manje od jedan posto u svom portfelju, nedavna potražnja bila je snažno potaknuta centralnim bankama koje povećavaju svoje zlatne zalihe, pojašnjavaju analitičari.

Za razliku od zlata, srebro je djelomično industrijski metal te je otprilike 45 posto ukupne potražnje u 2022. bilo za potrebe industrije. Globalno usporavanje imalo je snažan uticaj na cijenu, koja je pala za četiri posto od početka godine, iako pokazuje sličan uzorak kao zlato, snažno reagirajući i na globalne događaje koji remete tržište. Omjer zlato/srebro povećao se u 2023. jer je srebro osjetljivije na ne tako optimistične izglede industrije. Ipak, srebro je postavljeno za sticanje veće vrijednosti u budućnosti, jer raste potražnja za industrijskom upotrebom zbog trendova elektrifikacije (npr. proizvodnja solarnih panela).

Analitičari očekuju da će zlato i srebro zadržati svoju cjenovnu prednost do kraja 2023. i tokom 2024. godine, zahvaljujući svom svojstvu čuvanja vrijednosti i još uvijek prisutnim inflacionim i nesigurnim ekonomskim i geopolitičkim okruženjem. Ističu da će trenutni globalni makroekonomski izgledi biti najvažniji pokretač cijene zlata.

– S obzirom na to da je većina evropskih zemalja u recesijskom okruženju, te da se očekuje povlačenje SAD-a u recesiju negdje 2024. godine, cijena zlata će rasti, naglašavaju analitičari.

Pojašnjavaju da će monetarne politike podržati recesijsko okruženje te da očekuju da će ostati u restriktivnim zonama barem do sredine 2024., što će dati dodatnu podršku zlatu. Globalne geopolitičke nesigurnosti također će ići u korist cijene zlata.

Centralne banke mogu usporiti tempo kupovine zlata 2024. godine, ali ne očekuje se značajan pad cijene, uzimajući u obzir sve druge faktore. S druge strane, očekuje se da će dolar oslabiti u 2024. naspram košarice valuta, što će gurnuti potražnju i cijenu zlata prema gore.

– Prvo, slabiji dolar znači pristupačnije ulaganje u zlato poboljšavajući potražnju, budući da je cijena zlata denominirana u dolaru. Drugo, zlato i dolar se smatraju rezervnim valutama i kao takvi uglavnom imaju negativne korelacije, pojašnjavaju analitičari.

Kada je riječ o srebru, analitičari dugoročno vide naginjanje prema povoljnijem izgledu za srebro, zbog povećane potražnje u industriji.

– Očekujemo da će cijena srebra također rasti u 2024., iako u manjoj mjeri u poređenju sa zlatom. Također se smatra dobrim čuvarom vrijednosti, a makroekonomski profil u 2024. godini podržat će potražnju za srebrom i njegovu cijenu, pojašnjavaju analitičari.

Također, rast u segmentu tehnologije zelene energije podržat će potražnju za srebrom.

– Posebno jer proizvodnja solarnih panela zahtijeva veliku količinu srebra, što će dugoročno vršiti pritisak na njegovu potražnju. Vidimo da će povećana upotreba srebra u industriji u većoj mjeri podržati trend rasta cijena u odnosu na njegovo svojstvo “čuvara vrijednosti”, zaključuju analitičari Bloomberg Adrije.