Marketing X Business

Apple predstavio novi M4 čip s najbržim Neural Engineom ikada

Marx.ba

(Foto: The Verge)

Iako je prethodnih godina Apple nove M čipove predstavio zajedno sa MacBookovima, ove godine to nije slučaj jer je kompanija predstavila novi M4 čip zajedno sa novom iPad Pro serijom.

Apple je objavio da novi M4 čip stiže s najbržim Neural Engineom ikada, koji je navodno sada sposoban za do 38 triliona operacija u sekundi. Iz Applea navode da je “brži od neurealne procesorske jedinice od bilo kojeg AI PC-a danas”, šta god to značilo.

Navodno će M4 čip nove iPad Pro modele učiniti nevjerovatno moćnim uređajem za umjetnu inteligenciju, jer dugo se nagađalo da je 2024. godina ona kada Apple konačno ulazi u AI svijet.

Ovaj čip stiže sa 10 GPU jezgri i hardverski ubrzanim praćenjem zaka, zajedno sa mesh shadingom. Čip navodno stiže sa istim performansama kao “najnoviji PC čip u tankom i laganom laptopu”, koristeći samo četvrtinu snage (ovdje se suflira na ASUS Zenbook 14 OLED UX3405MA sa Core Ultra 7 155IH sa 32 GB RAM-a).

M4 čip ima do 10 CPU jezgri. Četiri su jezgre performansi, a šest jezgri su za efikasnost. Navodi se da je CPU 1,5x brži od M2 koji pokreće iPad Pro iz 2022. godine, a kako je to tradicionalno slučaj, Apple nije uporedio čip sa pravim prethodnikom, M3.

Čip je izgrađen na drugoj generaciji 3 nm procesa i dolazi s podrškom za dvojni OLED ekran i ProMotion podršku (10 Hz – 120 Hz stopa osvježavanja). Tu je i podrška za hardversko ubrzanje AV1 kodeka, kao i H.264, HEVC i ProRes, piše Bajtbox.

Povezani članci