Marketing X Business

Bazos prodaje novi paket dionica Amazona: Za to vam je potrebno pet milijardi dolara

Marx.ba

(Foto: Amazon/Facebook)

Jeff Bezos najavio je planove za prodaju akcija Amazona vrijednih oko pet milijardi dolara samo nekoliko dana nakon što je tržišna vrijednost tehnološkog giganta prešla granicu od 2.000 milijarde dolara.

Ova prodaja, koja će se realizovati u julu i obuhvatat će 25 miliona Amazonovih dionica vrednih 4,9 milijardi dolara, bila je otkrivena u regulatornim dokumentima. Prije toga, Bezos je prodao dionice vrijedne 8,5 milijardi dolara u februaru ove godine, prenosi Financial Times.

Milijarder je napustio poziciju izvršnog direktora kompanije 2021. godine, ali je ostao njen izvršni predsjednik i najveći dioničar sa oko devet procenata udjela, prema podacima S&P Capital IQ.

Amazon je prošlog mjeseca postao dio grupe američkih tehnoloških kompanija čija tržišna kapitalizacija je premašila 2.000 milijardi dolara, pridruživši se konkurentima Microsoftu i Alphabetu, matičnoj kompaniji Google.

Dionice Amazona porasle su za trećinu ove godine, podstaknute uzbuđenjem investitora zbog potencijala vještačke inteligencije da pokrene rast u cloud diviziji kompanije. Međutim, njegova tržišna vrijednost zaostaje za proizvođačem čipova Nvidia, i kompanijama Apple i Microsoft, koje su prešle granicu od 3.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Bezos je osnovao Amazon 1994. godine, a kompanija je od prodavnice knjiga prerasla u ogromno carstvo koje obuhvata e-trgovinu, cloud računarstvo, video streaming, zdravstvo i druge djelatnosti. Nakon povlačenja sa mjesta izvršnog direktora Amazona, Bezos se fokusirao na svoju svemirsku kompaniju Blue Origin i američke novine Washington Post, koje je kupio 2013. godine za 250 miliona dolara.

Povezani članci