Marketing X Business

Plemeniti metali: Zlato i srebro pobjednički krenuli u ljeto

Marx.ba

(Foto: Društvene mreže)

Zlato je krenulo prema uzastopnom sedmičnom rastu zahvaljujući očekivanjima da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope prije kraja godine, a trgovci očekuju podatke o plaćama u SAD za sljedeću seriju naznaka o izgledima.

Zlatnim polugama za trenutnu isporuku trgovalo se iznad 2.363 dolara za uncu nakon što su ove sedmice porasli za više od 1%. Srebro je također imalo koristi od uspona, napredujući prema 31 dolar za uncu.

Izvještaj objavljen u srijedu pokazao je da se američki sektor usluga smanjio najbržim tempom u četiri godine, dok je tržište rada vidjelo daljnje znakove ublažavanja. Ako inflacija nastavi padati, usporavanje bi moglo omogućiti Fedu da smanji troškove posudbe, pomažući zlatu jer ne plaća kamate.

Rast zlata ove sedmice produžava niz od tri tromjesečna dobitka, s rekordnim cijenama u maju. Okupljanje je potaknuto velikim kupovinam centralne banke i geopolitičkim napetostima. Kupovina u Aziji također je pomogla jer su lokalne valute pale, a ulagači traže imovinu koja je sačuvala svoju vrijednost.

Promptno zlato je bilo 0,3% više na 2.363,67 dolara za uncu u 13:30. u Singapuru, s Bloombergovim promptnim indeksom dolara i 10-godišnjim prinosima američkih državnih obveznica na putu sedmičnog pada. Srebro je ove sedmice poraslo za gotovo 5%, dok su platina i paladij također ojačali.

Očekuje se da će izvještaj o zapošljavanju u SAD pokazati pad u zapošljavanju, plus umjereni rast plaća. Plaće su prošlog mjeseca vjerovatno porasle za 190.000, prema srednjoj procjeni u Bloombergovoj anketi. Nezaposlenost se držala na 4%, što je najviše u više od dvije godine, piše Seebiz.

Povezani članci