Marketing X Business

Samsung očekuje dramatičan rast dobiti na krilima potražnje za AI tehnologijom

Marx.ba

(Foto: Samsung/Facebook)

Samsung očekuje povećanje dobiti u drugom kvartalu za čak 13 puta u odnosu na prošlogodišnje rezultate i to zbog rastuće potražnje za tehnologijom umjetne inteligencije.

Operativna dobit najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora vjerojatno je porasla na 8,8 biliona wona (6,34 milijarde dolara) u kvartalu koji je završio 30. juna, navode analitičari. To bi za Samsung bila najviša dobit u zadnje dvije godine.

Samsung profitira od globalne AI potražnje kao proizvođač vrhunskih DRAM i HBM čipova koje koriste proizvođači specijaliziranih AI računarskih čipova.

Tokom drugog kvartala, cijene memorijskih čipova skočile su za oko 13% do 18% u odnosu na prethodni kvartal. Istovremeno, Samsungova divizija za mobile uređaje vjerovatno je zabilježila smanjenje operativne dobiti u drugom kvartalu u odnosu na prošlu godinu unatoč isporuci sličnog broja pametnih telefona, kažu analitičari. Razlog za pad su viši troškovi proizvodnih dijelova i veće ulaganje u marketing.

Za iduću sedmicu Samsung je zakazao predstavljanje nove generacije svojih smartphona i mobilnih dodataka poput novog pametnog prstena za praćenje zdravlja.

Povezani članci