Marketing X Business

Berzanski indeksi: Investitori čekaju podatke o inflaciji u SAD

Marx.ba

(Foto: X)

Berzanski indeksi u SAD bili su različito usmjereni u ponedeljak, pri čemu je S&P 500 ostao malo ispod svog rekordnog maksimuma iz marta dok su investitori čekali ključna očitavanja inflacije i izvještaje o zaradama koji se očekuju ove sedmice, dok je anketa pokazala da su potrošači zabrinuti zbog inflacije.

Anketa Feda u Njujorku, objavljena u ponedeljak, pokazala je da Amerikanci očekuju inflaciju od 3,3 posto. Izvještaj Univerziteta u Mičigenu pokazao je da je potrošačko raspoloženje u SAD palo na šestomesečni minimum u maju jer su domaćinstva zabrinuta zbog troškova života, prenosi Reuters.

Tehnološki Nasdaq indeks napredovao je dok je S&P 500 klizio naniže. Oba su završila tri sedmice rasta, podstaknuta snažnim izvještajima o zaradama i znacima usporavanja tržišta rada koji su podstakli opklade o jednom ili dva smanjenja kamatnih stopa Federalne rezerve ove godine.

Investitori su s oprezom čekali podatke o indeksu proizvođačkih cijena, potrošačkoj inflaciji, podacima o maloprodaji, sedmičnim zahtjevima za nadoknadu za nezaposlene i izvještajima o zaradama velikih trgovaca, uključujući Home Depot i Walmart, koji se očekuju ove sedmice.

Očekuje se da su osnovne potrošačke cijene u SAD porasle za 0,3 procenta na mjesečnom nivou u aprilu i za 3,6 posto na godišnjem nivou, prema prognozama ekonomista u anketi agencije Reuters.

Povezani članci