Marketing X Business

Bitcoin nakratko iznad 70.000 dolara: GameStop manija potiče kripto

Marx.ba

(Foto: Facebook)

Bitcoin je jučer premašio 70.000 dolara, s proizvodima za kripto ulaganje koji bilježe priliv četvrtu sedmicu zaredom, a najnovije GameStop pomahnitalo je špekulacije o memecoinu.

Priliv kripto imovine iznosio je ukupno 185 miliona dolara u sedmici do 31. maja, prema CoinShares International Ltd. Ulagači su u maju alocirali dvije milijarde dolara u proizvode za ulaganje u digitalnu imovinu, uključujući Bitcoin fondove kojima se trguje na berzi. Bitcoin je ranije u ponedjeljak nakratko otišao iznad 70.000 dolara, prvi put u sedam dana, dok je većina ostalih kriptovaluta bila mješovita nakon početnog porasta.

Trgovci su rekli da su raniji dobici najvjerovatnije rezultat efekta prelijevanja dobitaka u dionicama GameStopa potaknutih Reddit računom koji stoji iza manije meme-stock-a 2021.

Kriptovaluta na Solana blockchainu koja koristi GameStop-ovo ime, logo i ticker porasla je više od 120% u ponedjeljak, prema alatu za praćenje CoinGecko, dok novčić nema legitimnu povezanost s kompanijom. Ovaj potez uslijedio je nakon porasta dionica GameStop Corp., nakon što je Keith Gill, koji se zove Roaring Kitty na X-u, u nedjelju na Redditu objavio snimak zaslona koji otkriva njegov veliki udio u dionicama GME-a. Dogwifhat, jedan od najpopularnijih memecoina ove godine, malo je promijenjen.

– Gigantska pozicija derivata GME-a koju je objavio Roaring Kitty u nedjelju navečer poslužila je za kataliziranje rasta u kripto prostoru, sa značajnim porastom Dogea i BTC-a koji je započeo nekoliko trenutaka nakon što je njegova objava na Redditu počela široko kružiti, rekao je Spencer Hallarn, globalni voditelj nad- trgovanje na šalteru u kompaniji za digitalnu imovinu GSR.

Ethereum je zabilježio drugu sedmicu priliva, dodaje se u izvještaju Coinsharesa, nakon uzbuđenja zbog odobrenja fondova kojima se trguje na berzi koji izravno ulažu u Ether u SAD.

Inače, popularna američka finansijska platforma E*Trade razmatra mogućnost da meme-stock influenceru Keithu Gillu zabrani korištenje svoje platforme zbog rastuće zabrinutosti oko potencijalne manipulacije cijenama dionicama uslijed njegovih nedavne kupovine dionica GameStopa, izvijestio je Wall Street Journal.

Povezani članci