Marketing X Business

Cijena električnih automobila još se približila cijeni benzinskih

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Cijene električnih i klasičnih automobila u Njemačkoj se približavaju, ali su električni automobili i dalje skuplji. U oktobru se razlika između dvije vrste od 20 vodećih modela značajno smanjila.

Prema podacima iz novog izdanja redovne analize cijena Instituta za istraživanje tržišta automobila (CAR), prosječna cijena e-automobila bila je 39.800 eura, 6.600 više od one s benzinskim motorom. To je podatak prema kojem je razlika za 920 eura manja nego prethodni mjesec.

– Električni automobili su sve jeftiniji, rekao je analitičar CAR-a Ferdinand Dudenhöffer, ocijenivši da će se trend nastaviti i sljedećih mjeseci, prvenstveno zbog strožih propisa o emisiji CO2.

Proizvođači, naime, svoju cjenovnu politiku prilagođavaju propisima. S druge strane, prodavači rjeđe daju popuste kod električnih automobila. Tako kupci benzinskih automobila mogu dobiti rabat od 16,5 posto, a električnih od 12,6 posto.

CAR za svoj izračun uzima samo transakcijsku cijenu, odnosno ono što kupci zapravo plaćaju pri kupovini novih automobila.

VEZANO

Tri rekorda na tri kontinenta: Porsche Taycan Turbo GT sa Weissach paketom