Marketing X Business

Cijena zlata na novom historijskom maksimumu

Marx.ba

(Izvor: Društvene mreže)

Terminske cijene zlata dostigle su u ponedeljak najviši nivo ikada, jer se trgovci klade da će američke Federalne rezerve početi da snižavaju kamatne stope u drugoj polovini tekuće godine.

Aprilski fjučersi ojačali su za 30,60 dolara, ili 1,46 posto na 2.126,30 dolara po unci (31,1 gram), što je najviši nivo od početka vođenja evidencije 1974. godine. Prethodna najviša cijena postignuta je na prethodnoj trgovačkoj sesiji u petak kada je zlato dostiglo vrijednost 2095,70 dolara po unci.

VanEck Gold Miners ETF indeks porastao je za 4,5 odsto. Kada se cijena prilagodi inflaciji, zlato je 1980. godine imalo najvišu vrijednost svih vremena od oko 3.200 dolara za uncu pri sadašnjim vrijednostima, prema računici Bleakley Financial Group, koja prognozira da će cijena zlata nastaviti da raste.

Zlato je imalo dobre rezultate uprkos visokim kamatama i jakom dolaru. To je uglavnom zbog toga što su svjetske centralne banke kupile velike količine zlata nakon što si SAD i EU konfiskovale 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi.

Cijena zlata je u plusu u odnosu na očekivanja da će Fed ove godine početi da smanjuje kamatne stope uporedo sa smanjenjem inflacije. Kada kamatne stope padaju, cijene zlata obično rastu, jer ulagači traže sigurno utočište dok imovina poput obveznica postaje manje atraktivna.

Zlato je sada u plusu u odnosu na očekivanja da će Fed ove godine početi smanjivati kamatne stope kako se inflacija smanjuje. Kada stope padaju, cijene zlata obično rastu jer ulagači traže sigurno utočište jer imovina poput obveznica postaje manje atraktivna jer više ne donosi atraktivne prinose.

Povezani članci