Marketing X Business

Croatia Airlines obavio prve letove s održivim aviogorivom

Marx.ba

(Foto: Trapdvisor)

Croatia Airlines u petak je prvi put obavio letove s upotrebom održivoga aviogoriva (SAF – Sustainable Aviation Fuel), čime se priprema za provedbu zakonske regulative koja će vrijediti od 2025. godine, izvijestio je avioprijevoznik, prenose hrvatski mediji.

SAF gorivo se proizvodi iz sirovina koje zadovoljavaju kriterije održivosti te se miješa s fosilnim JET gorivom.

Croatia Airlines koristi ga u avionima Airbus 319 i Dash 8-Q400 koji su planirani za današnje letove iz Zagreba u Amsterdam, Bruxelles, Kopenhagen, London Heathrow i Zürich, te domaće letove Zagreb – Split, Zagreb – Dubrovnik – Zagreb i Zagreb – Pula – Zadar.

Održivo aviogorivo za te letove osigurala je Ina putem svog dobavljača. Time je, kako se navodi, potvrdila spremnost za zakonsku obvezu prema kojoj od početka 2025. godine dobavljači u Evropskoj uniji moraju trošiti dva posto goriva iz obnovljivih izvora, u svrhu dekarbonizacije vazdušnog prometa.

Prema EU regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU.

Croatia Airlines ističe da primjena SAF goriva ne traži nikakve izmjene unutar rezervara aviona te se može koristiti u svim avionima Croatia Airlinesa, čime je primjena ovog goriva jednostavna i osigurava čišći i kvalitetniji zrak.

Dodaje da se upotrebom te vrste goriva emisija stakleničkih plinova u prosjeku životnog ciklusa goriva smanjuje za 60 do 80 posto.

Povezani članci