Marketing X Business

Stigle informacije: Novi iPhone 16 imat će ekskluzivne funkcije umjetne inteligencije

N. D.

(Izvor: Concept-phones)

Apple troši vrijeme na razvoj iOS-a 18, a novi izvještaj Bloombergovog Marka Gurmana sugerira da će iPhone 16 serija sljedeće godine dolaziti s ekskluzivnim generativnim AI funkcijama koje će biti ključne prodajne tačke za nove uređaje.

Novi izvještaj ne otkriva nikakve pojedinosti o tome šta će ove AI karakteristike raditi, ali možemo pretpostaviti da će biti slične onome što Google i Samsung rade sa generiranjem teksta u sliku, mogućnošću sumiranja dokumenata i prevođenja sadržaja između ostalog.

Priča se i da Apple koristi vlastiti LLM model za remont Siri. Prema Revegnusu, „integrisani razvojni napori su aktivno u toku“, a Apple cilja na otkrivanje na WWDC 2024. Međutim, nova usluga možda neće biti dostupna za svaki Apple uređaj. Pošto zavisi od Neural Enginea i vjerovatno će uključiti neke ozbiljne zaštitne ograde za privatnost i raditi na uređaju, a ne u oblaku, Revegnus kaže da Apple planira da uslugu učini „standardnom na modelima iPhone 16 i dalje“.

Ne očekuje se da će iPhone 16 serija doći sa velikim hardverskim promjenama i Apple će pokušati staviti nove AI karakteristike kao ključne prodajne tačke za svoje nadolazeće uređaje. Očekuje se i lansiranje serije iPhone 16 sa Apple A18 čipom na sva četiri modela.

Rečeno je da Pro uređaji imaju novo dugme za snimanje koje se nalazi na desnoj strani blizu dugmeta za napajanje. Ostala curenja upućuju na manje Dynamic Islands i kameru sa optičkim zumom od 5x na 16 Pro uređaju.