Marketing X Business

Dionice Alphabeta, Mete i Microsofta na rekordnim nivoima

Marx.ba

(Izvor: QAD)

S&P 500 trguje se rekordno, a Nasdaq je na najvišem nivou u dvije godine. Dionice Alphabeta dosegle su novi vrhunac u četvrtak, kao i Meta i Microsoft, čija je tržišna kapitalizacija premašila 3 triliona dolara.

Dok Wall Street navija za Silicijsku dolinu, tehnološke kompanije ubrzano smanjuju broj zaposlenih. Do sada je u januaru oko 23.670 radnika otpušteno iz 85 tehnoloških kompanija, prema web stranici Layoffs.fyi. To je najviše od marta, kada je gotovo 38.000 ljudi u industriji pokazalo izlaze.

Aktivnosti su porasle ove sedmice sa SAP-om koji je najavio promjene posla ili otpuštanja za 8.000 zaposlenika, a Microsoft ukida 1.900 radnih mjesta u svom odjelu za igre. Osim toga, visoko cijenjeni fintech startup Brex otpustio je 20% svog osoblja i eBay ukinuo je 1.000 radnih mjesta, ili 9% svoje radne snage s punim radnim vremenom.

Jamie Iannone, glavni izvršni direktor eBaya, rekao je zaposlenicima u dopisu da, “Moramo bolje organizirati naše timove za brzinu – što nam omogućuje da budemo okretniji, spajamo isti posao i pomaže nam da brže donosimo odluke.”

Ranije ovog mjeseca, Google je potvrdio da je ukinuo nekoliko stotina radnih mjesta u kompaniji i Amazonu je eliminirao stotine pozicija koje obuhvataju svoje odjele Prime Video, MGM Studios, Twitch i Audible.

Roj aktivnosti dolazi uoči niza tehnoloških zarada sljedeće sedmice, kada bi Alphabet, Amazon, Apple, Meta i Microsoft trebali objaviti kvartalne rezultate. Ulagači su pohvalili mjere rezanja troškova koje su kompanije uvele prošle godine kao odgovor na rastuću inflaciju, porast kamata, zabrinutost zbog recesije i brutalni pad tržišta u 2022. Čak i uz sve bolje ekonomske izglede, štedljivost se nastavlja.

Jedno od objašnjenja za porast u januaru kad firme planiraju proračun za nadolazeću godinu – naučili su da mogu učiniti više s manje.

U Meti, prema riječima izvršnog direktora Marka Zuckerberga, 2023. je bila “godina učinkovitosti”, a dionice su skočile gotovo 200% uz otpuštanje 20.000 radnih mjesta. U cijeloj industriji umjetna inteligencija bila je glavni poklik jer su nove generativne AI tehnologije pokazale što je moguće u automatizaciji korisničke službe, rezerviranju putovanja i kreiranju marketinških kampanja.

Pompa o umjetnoj inteligenciji izazvala je zabrinutost u mnogim dijelovima ekonomije zbog sve manje potrebe za ljudskim radom kako tehnologija postaje pametnija. Ali to ima neposredniji učinak na radnu snagu. Potražnja za umjetnom inteligencijom je toliko velika da neke tehnološke kompanije smanjuju broj zaposlenih u dijelovima poslovanja kako bi više ulagale u razvoj proizvoda umjetne inteligencije.

– Ove firme općenito smanjuju broj zaposlenika povezanih s proizvodnim linijama ili odjelima koji nisu bili uspješni jer se žele repozicionirati za AI, rekao je Art Zeile, izvršni direktor DHI grupe, koja posjeduje tehničku platformu za zapošljavanje Dice.

Zeile je brzo istakao da su rezovi koje vidimo ovog januara daleko ispod brojeva iz prethodne godine, dodajući da “to nije vijest kao ranije.”

Izvršni direktori kompanije biraju različite riječi kako bi prenijeli svoju poruku o smanjenju zaposlenicima i investitorima, ali glavna je linija da se pokušavaju više usredotočiti, piše Seebiz.