Marketing X Business

Dionice, obveznice, nekretnine: Evo na kojim vrstama imovine ste lani mogli zaraditi najviše

Marx.ba

(Izvor: Admiral Markets)

Prema podacima S&P Globala i stranice Investing.com, Tportal je objavio popis vrsta imovine koje su u 2023. godini zabilježile najveći povrat uloženog.

Jedan od najboljih rezultata imale su japanske dionice, koje su do kraja 2023. porasle za čak 30 posto. U maju prošle godine japanski Nikkei dosegao je najviši nivo u 30 godina, uslijed boljih finansijskih rezultata korporacija, slabim jenom (privlačenje inozemnih ulagača) i naletom otkupa dionica.

Japan je pored toga imao koristi od problema u kineskoj ekonomiji, izazvanih krizom u nekretninskom sektoru koja se prelila na ostatak ekonomije vrijedne 19 triliona dolara. Ulagači koji su tražili opcije izvan Kine, nisu morali otići predaleko da bi pronašli japanske dionice.

Međutim, Nikkei je sada suočen s novim preprekama – jačanje jena od novembra, slaba potražnja među potrošačima te izgledno smanjenje kamatnih stopa na međunarodnom nivou koje će vjerovatno preusmjeriti novac na druga tržišta dionice.

Drugi najveći porast doživjele su dionice najvećih američkih kompanija, i to 24,2 posto (S&P 500), a slijede ih evropske dionice (STOXX 500) s porastom od 17,3 posto.

Značajan rast od oko 13 posto, imale su dionice malih američkih kompanija, ali i zlata. Zlato je uobičajeno popularna zaštita od inflacije potaknute sve većim geopolitičkim trzavicama.

S druge strane, rast ispod deset posto imale su kanadske dionice, američki nekretninski sektor, dionice tržišta u nastajanju i američke obveznice.

Loša investicija je bila sirova nafta (WTI Oil) koja koja je lani pojeftinila za 11,5 posto, te ostale robe i kineske dionice koje su pale za 12,5 posto. Sve to se pripisuje usporavanju kineske ekonomije.

Međutim, napadi Hutija u Crvenom moru i druge geopolitičke trzavice s kojima smo ušli u ovu godinu, mogli bi utjecati na ponovni rast cijena nafte.