Marketing X Business

EU će 160 milijardi eura uložiti u zelene tehnologije i proizvodnju čipova

Marx.ba

(Izvor: Lider)

U sklopu revizije višegodišnjeg budžeta Evropske unije, u Evropskom je parlamentu jučer tokom plenarne sjednice velikom većinom glasova prihvaćena Platforma za strateške tehnologije za Evropu (STEP), uspostavljena da bi se ojačala konkurentnost i otpornost EU u strateškim sektorima.

Čak 160 milijardi eura EU novca kroz STEP će se preliti u razvoj digitalnih tehnologija poput poluvodiča, odnosno čipova, kao i “zelenih” tehnologija s nultom neto stopom emisija te biotehnologija. S obzirom na to da globalna konkurencija, posebno SAD i Kina, u tehnološkom aspektu svakim danom jača, EU već godinama traži načine da uskoči u voz digitalne i zelene transformacije kako bi poboljšala svoj položaj u ključnim tehnološkim područjima poput proizvodnje poluvodiča. Prihvatanjem STEP-a je, čini se, korak bliže tom cilju – kako i samo ime platforme govori.

Pojednostavljeno rečeno, platforma će omogućiti da se racionalizacijom programa i fondova EU ulaganja usmjere u relevatne tehnološke projekte. Kompanije će moći dobiti “pečat suverenosti”, svojevrsnu potvrdu kvalitete, a koja im može biti uskraćena ako projekt presele izvan EU. Spomenuti pečat pomoći će im da pristupe finansijskim sredstvima EU i privuku druga ulaganja.

STEP, čije je osnivanje Evropska komisija predložila još u junu prošle godine, odobren je s 517 glasova za, 59 protiv i 51 suzdržanim. Državama članicama STEP-om je također omogućena veća fleksibilnost za postizanje klimatskih ciljeva u okviru Evropskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, i to na način da se “projekti viškovi” iz jednog fonda ubroje pod ciljeve drugog fonda.

Da bi države članice razvile svoje kapacitete i da bi se u konačnici osigurali jednaki uvjeti za ulaganje u tehnologije ključne za konkurentnost EU, stopa sufinansiranja od sto posto i stopa pretfinanciranja od 30 posto primjenjivat će se na prioritete STEP-a, a ulaganja će biti moguća i u velika preduzeća, i to već ove godine, piše Lider.

Povezani članci