Marketing X Business

Evropa usvojila novu direktivu: Na policama će moći biti samo pravi med

Marx.ba

(Izvor: X)

Evropski parlament (EP) usvojio je Direktivu o medu kojom se namjerava spriječiti prodaja meda kojem je dodat šećer na tržištu EU. Direktiva je donijeta nakon što je utvrđeno da na evropskom tržištu kupac ima 50 posto šansi da prilikom kupovine meda u trgovinama bude prevaren i pazari falsifikovani med.

Naime, kako je saopšteno iz sjedišta EP u Strazburu, dosadašnji sistem deklarisanja, odnosno, oznaka “mješavina EU/ne-EU meda”, godinama je zloupotrebljavan kako bi se na tržište EU uvozio, a potom prodavao falsifikovani pčelinji proizvod. Po novoj Direktivi o medu nove oznake na pakovanjima meda imat će popis svih država iz kojih je na teritoriju EU došao med i to prema razmjeri udjela.

Evropski parlamentarci odlučili su da pribjegnu novoj Direktivi o medu i strožijim propisima nakon što je utvrđeno da je od 123 strane kompanije koje uvoze med na tržište EU, čak 70 njih prodavalo med koji sadrži šećerni sirup. Najviše tih kompanija, ukupno 20, kako je istaknuto, bilo je iz Kine, a ostale su iz Ukrajine, Argentine, Brazila, Meksika i Turske.

– Evropa ne proizvodi dovoljnu količinu meda da zadovolji sopstveno tržište i uvozi oko 40 posto iz trećih zemalja. Posljednje analize su pokazale da je 46 posto od 320 uzoraka uvezenog meda, nasumično uzetih između novembra 2021. i februara 2022. i analiziranih “vjerovatno falsifikovano”. Zbog toga, šansa da kupac bude prevaren prilikom kupovine meda bila je oko 50 posto, navodi se u izvještaju EP.

Po pravilima EU, med koji već prirodno sadrži šećere, mora ostati “čist”, što znači da ne mogu da mu se dodaju sastojci. Iz EP najavljuju da će poslije usvajanja ove Direktive biti obezbijeđen i strožiji inspekcijski nadzor, a inspekcije bi trebale da budu opremljene tako da mogu da detektuju ultrafiltrirani “med”, u kojem praktično nema polena.