Marketing X Business

Evropska centralna banka će oprezno smanjivati kamatne stope

Marx.ba

(Foto: ECB)

Evropska centralna banka je na putu da počne smanjivati kamatne stope slijedećeg mjeseca, ali će morati zadržati politiku “na restriktivnoj teritoriji do 2024. godine”, kaže njen glavni ekonomista Philip Lane.

– Ali unutar te zone restriktivnosti možemo pomjeriti stope do izvjesne mjere naniže, rekao je Lane u intervjuu za Financijal Times.

Upitan o izgledima na slijedećoj sjednici banke 6. juna, on je rekao da „osim ako se dese neka velika iznenađenja, u ovom trenutku vidimo dovoljno pokazatelja da se uklone najviši nivoi ograničenja”.

Početak monetarnog popuštanja na slijedećem sastanku ECB je naširoko najavljivan u medijima. Naknadni koraci su manje jasni, a tržišta očekuju da kreatori evropske monetarne politike u julu preskoče smanjivanje stopa, a nastave ga u septembru.

– Slijedeće godine, sa inflacijom koja se vidno približava cilju, a zatim kamatnim stopama svedenim na nivo koji je u skladu sa tim ciljem – to će biti potpuno druga debata, rekao je Lane.

Bazna inflacija u eurozoni, na koju se kreatori monetarne politike fokusiraju jer uklanja nestabilne elemente kao što su cene energenata, vjerovatno je prestala da slabi prvi put od jula, piše Bloomberg.

Pored toga, ključni indikator rasta ličnih zarada objavljen prošle sedmice također se ubrzao u prvom ovogodišnjem kvartalu, iako je Lane rekao da „ukupni pravac kretanja plata i dalje ukazuje na usporavanje, što je od suštinskog značaja“, i zaključio da će situacija još neko vrijeme postepeno i neravnomjerno menjati.

Povezani članci