Marketing X Business

FAO: Indeks cijena hrane dodatno pao u februaru

Marx.ba

(Izvor: IAEA)

Referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda pala je sedmi mjesec zaredom u februaru, jer su niže međunarodne kotacije za sve glavne žitarice više nego nadoknadile rastuće cijene šećera i mesa, izvijestila je u petak Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene u međunarodnim cijenama niza prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, u februaru je u prosjeku iznosio 117,3 boda, što je pad od 0,7 posto u odnosu na januar i 10,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

FAO indeks cijena žitarica smanjio se za 5,0 posto u februaru i dosegao nivo 22,4 posto ispod one iz februara 2023. Izvozne cijene kukuruza pale su najviše zbog očekivanja velikih žetvi u Južnoj Americi i konkurentnih cijena koje nudi Ukrajina, dok su međunarodne cijene pšenice uglavnom pale zbog snažnog tempa izvoza iz Ruske Federacije. Međunarodne cijene riže također su pale, za 1,6 posto u februaru.

FAO indeks cijena biljnog ulja smanjio se za 1,3 posto u odnosu na januar na 11 posto ispod vrijednosti iz februara 2023. Međunarodne cijene sojinog ulja značajno su pale, poduprte izgledima za obilnu proizvodnju soje u Južnoj Americi, dok je velika globalna izvozna dostupnost ulja od suncokreta i uljane repice gurnula njihove cijene naniže. Svjetske cijene palminog ulja neznatno su porasle u februaru zbog sezonski niže proizvodnje.

Nasuprot tome, FAO indeks cijena šećera porastao je 3,2 posto u februaru. Povećanje odražava stalnu zabrinutost oko nadolazeće proizvodnje Brazila nakon dugotrajnog perioda ispodprosječne količine oborina, kao i prognoziranog pada proizvodnje u Tajlandu i Indiji, dvjema vodećim zemljama izvoznicama.

FAO indeks cijena mesa porastao je za 1,8 posto u odnosu na januar, pri čemu su najviše porasle cijene mesa peradi, a slijede goveđe meso, pod utjecajem jakih kiša koje su ometale transport stoke u Australiji.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je za 1,1 posto, predvođen većom uvoznom potražnjom azijskih kupaca za maslacem. Cijene mlijeka u prahu i sira također su neznatno porasle.

Povezani članci