Marketing X Business

Nakon ispitivanja novog lijeka za mršanje: Dionice kompanije Novo Nordisk ponovo ojačale

Marx.ba

Vrijednost dionica kompanije Novo Mordisk ojačale su u četvrtak za osam posto, dostigavši novi rekord nakon što je danski farmaceutski gigant izvijestio o pozitivnim podacima ranog ispitivanja novog eksperimentalnog lijeka za mršanje.

Kompanija je na sastanku sa investitorima navela da je faza I ispitivanja njenog dugo očekivanog lijeka pokazala da su pacijenti izgubili 13,1 posto mase za 12 sedmica, piše Reuters.

Ovo zasjenjuje rezultate njihovog popularnog lijeka Wegovy od kojeg se gubi šest posto mase.

Eksperimentalna faza II počet će u drugoj polovini tekuće godine, a rezultati se očekuju početkom 2026. godine, saopćila je kompanija. Akcije Novo Nordiska, najveće evropske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji, ojačale su više od 27 posto od početka godine.

Ranije ove sedmice, Novo Nordisk izvijestio je o rezultatima ispitivanja u kasnoj fazi koji pokazuju da njihov lijek Ozempic smanjuje rizik od progresije bolesti bubrega i smrti od bubrežnih ili kardiovaskularnih komplikacija za 24 posto kod dijabetičara sa hroničnim bubrežnim bolestima.

Rezultati su doprinijeli sve većem broju dokaza o širim zdravstvenih dobrobitima povezanim s Ozempicom i sličnim lijekovima, osim gubitka težine i liječenja dijabetesa tipa dva.

Povezani članci