Marketing X Business

Farmacija i proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava pogurale rast industrije u BiH

Bloomberg Adria

(Izvor: Fitness.com)

Nakon što je prošlu godinu industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini završila s padom od 3,8 posto u odnosu na 2022. te nakon što je u decembru zabilježen četvrti uzastopni mjesečni pad, početak godine donio je rast na mjesečnom nivou. Tako je u januaru u poređenju s decembrom industrijska proizvodnja porasla za 1,7 posto. Međutim, u poređenju s januarom prošle godine, industrijska proizvodnja je manja za 6,4 posto.

Na mjesečnom nivou rast industrije pogurala je proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava koja je u decembru porasla nevjerovatnih 405,7 posto. Inače, u ovom segmentu BiH uglavnom proizvodi bicikle i druga slična vozila bez motora te dijelove i pribor za bicikle i druga slična nemotorizirana vozila te za invalidska kolica. Također, značajan rast proizvodnje bilježe farmaceutska industrija i proizvodnja baznih metala.

Na mjesečnom nivou zabilježen je rast proizvodnje svih agregata glavnih industrijskih grupa, dok je na godišnjem nivou zabilježen jedino rast proizvodnje energije i to za četiri posto.

Posmatrano prema područjima djelatnosti u januaru, a u poređenju s decembrom najveći rast je zabilježen u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom – 4,1 posto, te je ova oblast jedina zabilježila rast na godišnjem nivou – 4,9 posto.

Pored značajnog rasta u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, u januaru, a u poređenju s decembrom, proizvodnja u farmaceutskoj industriji je rasla za 43 posto, dok je proizvodnja baznih metala porasla za 36,2 posto. U okviru prerađivačke industrije, najveći pad proizvodnje na mjesečnom nivou zabilježen je u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica – 29,2 posto, te proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme – 19,2 posto. Ono što u velikoj mjeri utiče na konačnu stopu rasta ili pada, a što ulazi u statističke podatke, jeste pad proizvodnje od 100 posto u duhanskoj industriji, koja od marta 2022. godine ne postoji u BiH.

Na godišnjem nivou, najveći rast proizvodnje bilježe farmaceutska industrija – 45,4 posto i proizvodnja računara i elektronskih proizvoda – 35,5 posto.

Povezani članci