Marketing X Business

Šta kaže struka u BiH: Employer branding olakšava zadržavanje i privlačenje kvalitetne radne snage

Bloomberg Adria

(Foto: Društvene mreže)

Reputacija kompanije igra veliku ulogu u zadržavanju i privlačenju radnika s obzirom na to da se dosta radnika ne bi prijavilo ili nastavilo raditi za kompaniju koja je na lošem glasu među bivšim zaposlenicima ili u široj javnosti. Iz tog razloga, globalne kompanije ulažu napore u employer branding strategiju i izgradnju ugleda koji imaju kao poslodavac među svojim zaposlenicima i radnom snagom.

Svjesnost kompanija u Bosni i Hercegovini o značaju employer brandinga raste, ali još uvijek postoji prostor za poboljšanje i veća ulaganja u ovu oblast. Biti prepoznata kao poželjan poslodavac za kompanije donosi brojne benefite.

– Prema svakodnevnim zapažanjima portala MojPosao.ba, sve veći broj kompanija u BiH prepoznaje važnost employer brandinga kao ključnog alata za privlačenje i zadržavanje talentovanih zaposlenika. Povećana konkurencija na tržištu rada i potreba za izdvajanjem od drugih poslodavaca doprinosi ovom trendu, za Bloomberg Adriju kaže Željka Medenica Perc, projektna koordinatorica, Kolektiv d.o.o./MojPosao.ba.

Brendiranje kompanije kao poželjnog poslodavca donosi brojne prednosti koje mogu značajno unaprijediti njeno poslovanje i konkurentnost na tržištu rada.

– Kompanije s jakim brendom poslodavca privlače bolje kvalifikovane i talentovanije kandidate, jer oni žele raditi u organizacijama koje su prepoznate kao odlične u brizi za svoje zaposlenike. Zaposlenici su skloniji ostati u kompaniji koja cijeni i prepoznaje njihov rad, što smanjuje stopu fluktuacije i povezane troškove zamjene radne snage, ističe Medenica Perc te dodaje da pozitivan employer branding poboljšava ukupan imidž kompanije, ne samo među zaposlenicima, već i među klijentima, partnerima i širim društvom.

U praksi, a prema podacima portala MojPosao.ba, titula najpoželjnijeg poslodavca može značajno uticati na povećanje broja aplikanata za radna mjesta u kompaniji, iako konkretni podaci mogu varirati zavisno od industrije i specifične kompanije. Ova titula također doprinosi poboljšanju kvaliteta prijava, jačanju povjerenja među kandidatima i ukupnoj reputaciji kompanije na tržištu rada.

S obzirom na to da MojPosao.ba svake godine realizira izbor najpoželjnijih poslodavaca u BiH, te da su neke kompanije godinama na listi, Medenica Perc kaže da ove kompanije obično dijele određene karakteristike i prakse koje ih izdvajaju od ostalih.

– To su kompanije koje ulažu značajne resurse u izgradnju i održavanje pozitivnog imidža kao poslodavca kroz marketing, društvene mreže i prisustvo u zajednici. Ove kompanije teže ka stvaranju inkluzivne i raznolike radne okoline, gdje se poštuju različitosti i podstiče timski rad. Najpoželjnije kompanije također nude konkurentne plate koje su u skladu s industrijskim standardima ili iznad njih, pojašnjava ona.

S obzirom na to da se istraživanje provodi putem online ankete na portalu, kriteriji prema kojima ispitanici definiraju najpoželjnije poslodavce odnose se na dobar odnos poslodavca prema zaposlenicima, pozitivno radno okruženje, sigurnost zadržavanja posla, fleksibilno radno vrijeme za roditelje i druge uposlenike koji brinu o članovima porodice te mogućnost povećanja plate.

Ines Bajrić, menadžerica razvoja ljudskih resursa u dm-u, koji je godinama percipiran kao najpoželjniji poslodavac, za Bloomberg Adriju kaže da nizom aktivnosti nastoje kupcima, poslovnim partnerima i – naravno – zaposlenicima omogućiti da dožive kompaniju kao “živ, prokrvljen organizam u kojem će uspjeti prepoznati cjeloviti smisao vlastitog djelovanja”.

– Poslovnom filozofijom ‘Živjeti posao drugačije’ želimo kreirati radno okruženje u kojem zaposlenici prepoznaju radnu zajednicu kao mjesto gdje se žele profesionalno razvijati, kaže Bajrić.

(Foto: Bloomberg Adria)

Pojašnjava da im je važno da svaki zaposlenik ima mogućnost prisustvovati internim i eksternim edukacijama kako bi razvijao vlastite kompetencije i vještine u smjeru koji on preferira. Jednako im je važan i balans između privatnog i poslovnog pa svojim zaposlenicima nude mogućnost fleksibilnog radnog vremena i rada od kuće, dok neizostavni faktor poslovanja čini briga o zdravlju zaposlenika.

Kada je riječ o mjerenju uspješnosti employer branding aktivnosti, na internacionalnom nivou provode istraživanja o poziciji brenda poslodavca kroz koji nastoje prikupiti mišljenja zaposlenika na svim pozicijama, posebno o tome kako doživljavaju filozofiju poslovanja u dm-u.

– U upitniku o zadovoljstvu zaposlenika, koji sprovodimo svake četiri godine, zaposlenici također imaju priliku iskazati svoje mišljenje o radu u dm-u i šta bi kao pojedinci promijenili odnosno unaprijedili. Vrijedi spomenuti i to da svakodnevno bilježimo veliki interes kandidata za rad u dm-u. Stoga je i platforma dm-jobs.ba također jedan od parametara na osnovu kojih mjerimo uspješnost naših aktivnosti, ističe Bajrić.

Kompanija dm ističe da su zaposlenici najvjerniji ambasadori njihovog brenda, a da bi to bili, prije svega i sami trebaju biti zadovoljni.

– Upravo iz tog zadovoljstva proizlazi i potreba zaposlenika da se na dobrovoljnoj osnovi uključe u različite kako interne tako i eksterne aktivnosti koje kompanija provodi s ciljem promocije brenda. Zaposlenicima nudimo mogućnost učešća u internacionalnim i nacionalnim radnim grupama, u kojima, u zavisnosti od ličnih vještina i preferencija, mogu iskazati svoju kreativnost i organizacijske kompetencije, kaže Bajrić.

Također, zaposlenici – kao ambasadori – učestvuju i na sajmovima za promociju brenda, gdje prisutni upravo s onima koji svakodnevno žive dm filozofiju mogu razgovarati o mogućnostima zaposlenja i budućeg rada u dm-u. Sve aktivnosti koje realizira dm rezultirale su tim da su godinama nosioci titule Najpoželjniji poslodavac, što doprinosi privlačenju i zadržavanju radne snage.

– A veliki interes potencijalnih kandidata za raspisane pozicije – ali i samoinicijativne prijave – pokazatelj su da je to i javnost prepoznala i na to smo neizmjerno ponosni, zaključuje Bajrić.

Iz kompanije Coca-Cola HBC Adria za Bloomberg Adriju kažu da status poželjnog poslodavca primarno dolazi iznutra i stoga im je važno da su njihovi zaposlenici zadovoljni, žele ih preporučiti potencijalnim kandidatima i promoviraju ono što rade.

– Ponosni smo na to koliko znanja kao kompanija imamo te koliko ulažemo u razvoj naših zaposlenika, ali i na to koliko smo povezani unutar kompanije. Zbog toga nam je važno da je to prepoznato i na tržištu. Također, važno nam je ostvariti saradnju sa sveučilištima diljem naše poslovne jedinice Adria te privlačiti nove zaposlenike od samog početka njihove karijere, dodaju.

Ističu da im je važan angažman zaposlenika u promociji kompanije kao poželjnog poslodavca budući da istraživanja i trendovi pokazuju da kandidati više vjeruju takvom sadržaju nego onom službenom koji kreiraju kompanije.

– Aktivno potičemo dijeljenje, pomažemo u kreiranju sadržaja ako je potrebno te podižemo svijest o svemu što radimo”, ističu.

Osim očitih mjerila poput broja pratitelja na društvenim mrežama te njihove uključenosti na društvenim mrežama, zbog zagovaranja (advocacy) im je važan i indeks radne angažiranosti zaposlenika budući da u upitniku ispituju koliko je vjerovatno da će ih preporučiti kao poslodavca.

– Naravno, pratimo broj i kvalitet prijava na naše konkurse, dodaju.

I Coca-Cola HBC je godinama nosilac titule najpoželjnijeg poslodavca, a to je, kako kažu, pokazatelj da tržište cijeni i prepoznaje njihova nastojanja da zadrže taj status.

– To nam pomaže u zadržavanju i privlačenju talenata jer na taj način pokazujemo koliko se brzo prilagođavamo tržištu, pratimo trendove i ostajemo konkurentni. Primjećujemo da je kandidatima održivost sve važnija, tako da se posebno ponosimo time što smo ocijenjeni kao vodeći globalni proizvođač pića u održivom poslovanju te su i kandidatima važna naša nastojanja u području održivosti, poručeno je.

Povezani članci