Marketing X Business

FIDO priprema standard za prijenos sigurnosnih ključeva s uređaja na uređaj

Marx.ba

(Foto: Authid)

Korištenje sigurnosnih ključeva (passkey) umjesto klasičnih lozinki ne samo da je lakše i brže, nego je i sigurnije. Međutim, budući da su ti ključevi inherentno vezani uz uređaje na kojima se koriste, dosad su se oni morali postavljati na svakom pojedinom uređaju korisnika, što je neke odbijalo od njihovog korištenja. Da to ne mora biti tako, zaključili su sada članovi organizacije FIDO, koja je i popularizirala univerzalno korištenje sigurnosnih ključeva, pa su odlučili izraditi novi standard. On bi trebao omogućiti da se ključevi za sigurnu prijavu prenesu s jednog uređaja na drugi, na siguran način, neovisno o tome o kojem se korisničkom računu ili platformi radi.

Na novoj specifikaciji standarda rade članovi alijanse FIDO, uključeni u rad interesne skupine, koja uključuje predstavnike kompanija 1Password, Applea, Bitwardena, Dashlanea, Googlea, Microsofta, NordPassa, i Samsunga, među ostalim.

Sigurno prenošenje passkeya otvorit će put za širenje njihove prihvaćenosti i poboljšanja korisničkog iskustva, smatraju u udruženju te ističu da je danas već više od 12 milijardi korisničkih računa zaštićeno na taj način. Prijava uz sigurnosni ključ smanjuje mogućnost neovlaštenog upada u korisnički račun, mogućnost phishinga, ali i ukida među korisnicima vrlo popularnu ali opasnu praksu višestrukog korištenja istih podataka za prijavu na različite račune. FIDO kaže da je prijava uz passkey 75% brža nego u slučaju kad se koriste lozinke uz dodatnu (dvofaktorsku) provjeru identiteta.

Cilj projekta izrade novog standarda za prijenos ključeva jest dodatno otvoriti ekosistem, sniziti barijere ulaska za same korisnike te im pružiti više izbora prilikom prijave na razne servise. Jednom kad specifikacije novog standarda budu dovršene, bit će otvorene i dostupne svim pružateljima usluga, pa će korisnici moći dobiti vrlo lako upotrebljivu novu mogućnost selidbe svojih ključeva za prijavu s uređaja na uređaj, bez obzira koji OS, softver ili platformu koriste, piše Bug.

VEZANO

Globalna potrošnja na informacijsku sigurnost porast će 15 posto 2025. godini