Marketing X Business

Kompanija koja prodaje lijek Ozembic obara rekorde: Struka i u BiH poziva na oprez

N. D.

(Izvor: Društvene mreže)

Potražnja za lijekovima za mršavljenje dovela je tržištu vrijednost danskog proizvođača lijekova Novo Nordisk na nove rekorde, jer je cijena dionica također brzo porasla nakon što je najveća evropska kompanija objavila rezultate bolje od očekivanih u svom najnovijem izveštaju o zaradi. Novo Nordisk dostigao tržišnu vrijednost od 500 milijardi dolara.

Firma koja stoji iza lijekova Vegovi (za mršanje) i Ozempic (za dijebetes) izvijestila je da je njena prodaja porasla za 31 posto i da je njen neto profit porastao za 51 posto u 2023. godini u poređenju sa prethodnom godinom, prenosi Euronews.

Rast prodaje je 154 posto u prošloj godini. Na otvaranju berze u Kopenhagenu, akcije kompanije Novo Nordisk ojačale su za više od tri odsto što je u jednom trenutku podiglo vrijednost kompanije na 500 milijardi dolara.

Vrednost akcija naglo je porasla u prošloj godini za više od 60 procenata. U septembru prošle godine vrednost 100 godina stare danske kompanije porasla je do historijskog maksimuma što joj je omogućilo da svrgne sa trona najvrijedniju evropsku kompaniju LVMH.

Inače, veliki interes građana u BiH vladao je prošle godine za Ozempicom, lijekom za dijabetičare, nakon što objavljivano kako je on u SAD-u odobren i kao lijek za mršanje. Prije nekoliko mjeseci reagirali su i iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Upozorenje je uslijedilo nakon što su se pojavile informacije da je jedan broj stanovnika Austrije završio u bolnici zbog upotrebe “lažnog” Ozempika.

– Najčešći put za distribuciju falsifikovanih lijekova je internet. Nije mali broj slučajeva da takvi preparati uopšte ne sadrže aktivnu supstancu ili sadrže posve drugu supstancu od one koja je navedena na pakovanju. U nekim drugim slučajevima lijek je proizveo neki drugi proizvođač, a na pakovanju je naznačen proizvođač koji inače proizvodi taj lijek, navedeno je iz Agencije.

Tijana Spasojević-Došen, šefica odsjeka za informiranje o lijekovima u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kazala je da se ovaj lijek izdaje uz ljekarski recept.

– Lijek Ozempic, čija je aktivna komponenta semaglutid, za liječenje odraslih osoba s nedovoljno kontroliranom šećernom bolešću tipa 2 kao dodatak dijeti i povećanoj fizičkoj aktivnosti na našem tržištu je registriran u 3 jačine: 0,25, 0,5 i 1 mg – pojasnila je.

Iz Agencije su nedavno naveli da svaka kupovina lijeka mimo odobrenog distributivnog lanca, uzimanje lijeka mimo odobrenog indikacionog područja, kao i svako izdavanje lijeka bez ljekarskog recepta, uzrokuje povećanje rizika od primjene lijeka.

– Odgovornost za navedeno preuzimaju pacijenti koji kupuju lijek putem interneta, koji uzimaju ili su uzimali lijek mimo indikacionog područja, kao i farmaceuti koji su izdavali isti mimo propisanog režima izdavanja, rekli su u Agenciji.

Povezani članci