Marketing X Business

Fudbal na solarni pogon: Manchester City stremi tituli najvećeg proizvođača obnovljive energije

Marx.ba

(Foto: beINSPORTS)

Fudbalski klub Manchester City je na korak da postane moćna snaga u obnovljivim izvorima energije u fudbalskom svijetu, sa planovima da instalira preko 10.000 solarnih panela na svojim objektima za trening i stadionu Joie.

Ova inicijativa, koja čeka odobrenje od Gradskog vjeća Mančestera, pokazuje posvećenost kluba održivosti i ambiciozni cilj da do 2030. godine postigne status neto nula emisija ugljenika.

Predvođen Piterom Brushom, direktorom održivosti, Manchester City ima za cilj da kompenzuje energiju potrebnu za svakodnevne operacije na Akademiji fudbala grada postajući jedan od najvećih proizvođača obnovljive energije u fudbalu.

Predložena instalacija solarnih panela, koji bi proizvodili ukupno 4,39 MWh energije godišnje, pokazuje proaktivni pristup Manchester Cityja prema ekološkoj odgovornosti.

U saradnji sa lokalnim razvojnim programerom obnovljive energije Clearvolt, klub planira da završi ovaj transformišući projekat do kraja godine, postavljajući presedan za druge Premijerligaške timove.

Ovaj korak ka održivosti odražava slične napore drugih fudbalskih klubova širom svijeta, poput turskog Galatasaraya, nizozemskog Ajaxa i britanskog Plymouth Argylea, koji su svi prihvatili solarnu energiju.

Ambiciozna inicijativa Manchester Cityja ne samo da predstavlja značajan korak ka zelenijoj budućnosti fudbala, već ističe i ključnu ulogu sporta u podsticanju usvajanja obnovljivih izvora energije.

Povezani članci