Marketing X Business

Globalna potrošnja na informacijsku sigurnost porast će 15 posto 2025. godini

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Predviđa se da će potrošnja krajnjih korisnika u cijelom svijetu na informacijsku sigurnost iznositi ukupno 212 milijardi dolara u 2025. godini, što je povećanje od 15,1 posto u odnosu na 2024., prema novoj prognozi Gartnera. Procjenjuje se da će 2024. globalna potrošnja krajnjih korisnika za informacijsku sigurnost dosegnuti 183,9 milijardi dolara.

– Okruženje s neprekidnim povećanim prijetnjama, kretanje oblaka i manjak talenata guraju sigurnost na vrh popisa prioriteta i tjeraju glavne službenike za informacijsku sigurnost (CISO) da povećaju potrošnju svoje organizacije na sigurnost. Organizacije trenutno procjenjuju svoje potrebe za platformom za zaštitu krajnjih tačaka (EPP) i otkrivanjem krajnjih tačaka i odgovorom (EDR) te vrše prilagodbe kako bi povećale svoju operativnu otpornost i odgovor na incidente nakon prekida rada CrowdStrikea, rekla je Shailendra Upadhyay, viša voditeljica istraživanja u Gartneru.

Usvajanje umjetne inteligencije i generativne umjetne inteligencije nastavlja povećavati ulaganja u tržišta sigurnosnog softvera poput sigurnosti aplikacija, sigurnosti podataka i privatnosti te zaštite infrastrukture. Do 2025. GenAI će pokrenuti skok u kibersigurnosnim resursima potrebnim za njegovu zaštitu, što će dovesti do očekivanog povećanja od 15 posto u potrošnji sigurnosnog softvera. Od izdavanja GenAI-ja, napadači sve više koriste alate zajedno s velikim jezičnim modelima (LLM) za izvođenje velikih napada društvenim inženjeringom, a Gartner predviđa da će do 2027. godine 17 posto ukupnih kibernetičkih napada/curenja podataka uključivati ​​generativnu umjetnu inteligenciju.

Kako organizacije nastavljaju prelaziti na oblak, Gartnerovi analitičari očekuju povećanje sigurnosnih rješenja u oblaku, a tržišni udio rješenja u oblaku će rasti. Procjenjuje se da će kombinirano tržište sigurnosnih brokera za pristup oblaku (CASB) i platformi za zaštitu radnog opterećenja u oblaku (CWPP) dosegnuti 8,7 milijardi dolara u 2025., u odnosu na prognoziranih 6,7 milijardi dolara u 2024. Globalni nedostatak vještina u industriji kibernetičke sigurnosti glavni je faktor koji pokreće ulaganja na tržištu zaštitarskih usluga, za koje se očekuje da će rasti brže od ostalih sigurnosnih segmenata, piše ICT Business.