Marketing X Business

Globalna turistička industrija ove godine obara rekorde

Marx.ba

(Foto: Shutterstock)

Turistička i industrija mogla bi u 2024. godini srušiti rekorde te globalnom BDP-u pridonijeti s više od 11 biliona američkih dolara, čime će potvrditi “autoritet globalne ekonomske sile”, prognozira Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC), prenosi Seebiz.

WTTC (World Travel and Tourism Council) zastupa interese turističke i industrije putovanja, uključujući privatni i javni sektor. U istraživanju provedenim u saradnji s Oxford Economicom predviđa rekordnu turističku 2024. godinu.

– Turizam i putovanja u 2024. će doprinijeti globalnom BDP-u s dodatnih 770 milijardi dolara u odnosu na prethodni rekord, generirajući jedan na svakih 10 dolara širom svijeta, kažu iz WTTC-a, uz ocjenu da turizam u svijetu sada “prosperira” nakon pandemije i očekivanje da će 142 od 185 analiziranih zemalja nadmašiti prethodne nacionalne rekorde.

Istraživanje je pokazalo i da je taj sektor “prepun mogućnosti” te obuhvata gotovo 348 miliona radnih mjesta u svijetu, što je porast za više od 13,6 miliona radnih mjesta u usporedbi s najvišim nivoom u predpandemijskoj i (zadnjoj) rekordnoj 2019. godini.

Očekuje se da će potrošnja na međunarodna putovanja biti blizu onoj iz 2019. i dosegnuti gotovo 1,9 biliona dolara, kao i da će i domaći turisti potrošiti više nego bilo koje godine do sada odnosno oko 5,4 biliona dolara.

Iz WTTC-a se osvrću i na 2023. godinu kada je turistički sektor u svijetu, unatoč ekonomskim neizvjesnostima i geopolitičkim potresima, pokazao napredak.

– Čineći 9,1 posto globalnog BDP-a s nešto više od 9,9 biliona dolara u 2023. finansijski učinak turizma i putovanja bio je najveći od zlatne 2019. godine, zaostajući za njom samo četiri posto. Povećan je i broj radnih mjesta za dodatnih 27,4 miliona, na ukupno gotovo 330 miliona, iznose iz WTTC-a.

Rasla je i međunarodna turistička potrošnja u odnosu na 2019., za 33,1 posto, na 1,63 biliona dolara, a povećala se i domaća potrošnja za 18 posto, na gotovo pet biliona dolara.

Predsjednica i glavna izvršna direktorica WTTC-a Julia Simpson poručila je da “sektor putovanja i turizma ostaje globalna ekonomska sila” te da se ne radi samo o obaranju rekorda, nego više o oporavku i “povratku sektora u najboljem izdanju nakon nekoliko teških godina”.

– Ipak, postoji rizik. Vlade SAD i Kine trebale bi podržati svoje nacionalne sektore putovanja i turizma. SAD i Kina će i dalje “patiti” dok se u drugim zemljama međunarodni posjetitelji vraćaju mnogo brže, navela je Simpson s obzirom da se te dvije velike svjetske sile u turizmu nešto sporije oporavljaju.

Povezani članci