Marketing X Business

Hoće li prijenosni računari sljedeće godine doživjeti velike promjene

Marx.ba

(Izvor: X)

Tržište računara očekuje niz promjena u 2024. godine. Dolazi nekoliko veoma bitnih novih stvari, koje će svakako dodatno poboljšato ove uređaje. Specijalizirani mediji akcenat stavljaju na tri noviteta koji će podosta promijeniti stvari.

Dolazi Windows 12

Više nije tajna da će Microsoft sljedeće godine lansirati Windowsa 12, s umjetnom inteligencijom (AI) kao glavnom karakteristikom. Međutim, niz tih novih karakteristika sistema zahtijevaju integrirane procesore neuronske mreže (NPU) za rad.

Trenutno samo mali broj CPU-a ima ovu specifikaciju. Ako sada kupite računalo, kao rezultat toga, možda uz njegov CPU nećete moći iskusiti najpotpunije AI funkcije.

Arm arhitektura predvođena Qualcommom

Osim tradicionalnih prijenosnih računara s x86 arhitekturom, Microsoft pokušava udružiti ruke s Qualcommom kako bi promovirali Windows računala temeljena na Armu.

Qualcommova nova generacija Snapdragon procesora je u fokusu Microsofta, Samsunga, Honora itd., za 2024. godinu.

Intelov novi procesor fokusiran je na AI PC

Intel, tradicionalni proizvođač čipova, također je nedavno lansirao Core Ultra procesore, dodajući NPU posebno za pokretanje AI, i naglasio da je to energetski najučinkovitiji procesor za tanke i lagane prijenosne računare. Prvi val laptopa je službeno lansiran, ali su pojedinosti NPU aplikacije još nepoznate.

Intel predviđa da će do sljedeće godine više od 100 dobavljača softvera ponuditi više od 300 AI funkcija, omogućujući korisnicima da iskuse promjene koje donosi NPU.

Konačno, u 2024. godini na tržite dolaze računala Core Ultra, koja se također mogu usporediti s prijenosnim računarima s Qualcomm Snapdragon X Elite procesorima.