Marketing X Business

Huawei lansira Multipath Evolution rješenja za 5.5G

Marx.ba

(Izvor: Huawei)

Na svom 5.5G industrijskom summitu tokom MWC Barcelona 2024., GSMA je pokrenuo inicijativu “Prihvatanje prosperitetne 5G-napredne ere”.

Zajednica GSMA 5G Futures narasla je na gotovo 60 operatera i industrijskih partnera, pokazujući da 5.5G ekosistem postaje zreliji kako bi ovu tehnologiju podigao na novi nivo u cijelom svijetu.

Evolucija na 5.5G već je konsenzus industrije. Ovo je odjek naprednog razvoja GSMA 5G Futures zajednice, čije se članstvo povećalo na 58 vodećih operatera, glavnih dobavljača opreme i industrijskih partnera, sa samo 19 kada je osnovana prije godinu dana na MWC Barcelona 2023. To pokazuje usklađenu napori cijele ICT industrije za promicanje napretka 5.5G.

Na summitu je GSMA također objavila bijelu knjigu “5G-Advanced: Oblikovanje budućnosti operaterskih usluga”. Bijela knjiga navodi da će prvi val implementacije 5.5G započeti 2024. Također se naglašava da će 5.5G poboljšati pokrivenost, mobilnost, brzine i energetsku učinkovitost 5G mreža kako bi se stvorila nova vrijednost za operatere i njihove korisnike.

John Gao, predsjednik Huaweijeve 5.5G domene, pozvan je da govori na summitu. Tokom svog govora, Gao je ukratko predstavio razvoj usluge i poslovnu vrijednost 5.5G te predstavio Huaweijeva multipath rješenja za evoluciju na 5.5G.

5G se brzo razvija kako bi stvorio nova iskustva, veze i usluge. To uključuje 3D veze ljudi, koje zahtijevaju iskustvo jednog korisnika od 500 Mbps s kašnjenjem od 20 ms. FWA usluge bit će moguće samo u mrežama koje pružaju optično iskustvo od 500 Mbps do 1 Gbps. Inteligentne usluge od vozila do X (V2X) zahtijevaju 20 ms kašnjenja s pouzdanošću od 99 posto. Inteligentno povezivanje svega i pametna proizvodnja zahtijevaju još snažnije uplink performanse. Ove nove usluge predstavljaju i prilike i izazove za operatere i mrežne mogućnosti.

Operateri u različitim regijama slijedit će različite evolucijske puteve do 5.5G ovisno o njihovom 5G spektru. Jedan je višepojasna implementacija TDD-a. Ekstremno veliki antenski niz (ELAA) jedna je od ključnih tehnologija koje omogućuju veću spektralnu učinkovitost i 10 puta niže troškove po bitu i potrošnju energije. Koristeći ove tehnologije, ovaj put povećava potencijal za ispunjavanje impresivnih usluga, kao što su komercijalni XR i 3D golim okom. U međuvremenu, višepojasna implementacija TDD-a može osigurati visoku propusnost potrebnu za povećanje kapaciteta i poboljšanje iskustva. Stoga ovaj put pomaže maksimizirati 5.5G determinističke mogućnosti kako bi se osiguralo korisničko iskustvo, otvarajući nove teritorije za unovčavanje.

Drugi se put temelji na dodavanju TDD-a na FDD. Prebacivanje svih pojaseva na 5G pomaže smanjiti troškove istodobnog rada i održavanja četiri generacije mobilnih mreža. Na temelju višepojasnih stanica za posluživanje (MBSC) i fleksibilnog pristupa spektru (FSA), može se osigurati dosljedno iskustvo usluge za veze ljudi i stvari. U kombinaciji s mmWave ili gornjim pojasima od 6 GHz (U6G), ove će staze poboljšati poboljšanu mobilnu širokopojasnu vezu (eMBB), promovirati prodaju paketa usluga na više cijena i povećati FWA pružanje usluga.

– Došla je prva godina komercijalnog 5.5G. Industrija je identificirala slučajeve komercijalne upotrebe 5.5G, potvrdila njegovu poslovnu vrijednost i definirala evolucijske puteve do 5.5G. Nastavit ćemo raditi sa svim partnerima u industriji kako bismo izgradili uspješnu 5.5G industriju i oslobodili njen potencijal za poboljšanje veza za potrošače i kompanije, objasnio je Gao.

Povezani članci