Marketing X Business

Intesa Sanpaolo i EIB dogovorile inicijativu za ulaganja i do 8 milijardi eura u energiju vjetra

Marx.ba

(Foto: Ilustracija)

Intesa Sanpaolo i Evropska investicijska banka (EIB) dogovorile su novu inicijativu koja će potaknuti do osam milijardi eura ulaganja u evropsku industriju vjetra.

EIB će dati protivgaranciju od 500 miliona eura Intesi Sanpaolo, omogućujući banci stvaranje portfelja bankovnih garancija do 1 milijarde eura – njima će se podržati lanac opskrbe i međusobno povezivanje elektroenergetskih mreža za nove projekte vjetroelektrana širom Evropske unije.

Zahvaljujući visokom učinku poluge, dogovor može potaknuti ukupna ulaganja u realnu ekonomiju od 8 milijardi eura.

Dogovor predstavlja prvu transakciju koju podupire InvestEU i drugu općenito u okviru EIB-ovog paketa vjetroelektrana vrijednog 5 milijardi eura, odnosno plana ulaganja objavljenog na COP 28 u Dubaiju koji ima za cilj podržati proizvodnju 32 od 117 gigavata vjetra energetski kapacitet potreban kako bi se Evropskoj uniji omogućilo da ispuni svoj cilj proizvodnje najmanje 45% svoje energije iz obnovljivih izvora do 2030.

– Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji s EIB-om, odjel IMI CIB Intesa Sanpaolo razvio je inovativne instrumente usmjerene na podršku infrastrukturnim ulaganjima velikih međunarodnih grupa, uključujući međupovezivanja i električne mreže, omogućujući strateške održive projekte u Evropi. Nedavne transakcije pojačavaju našu podršku cijelom lancu opskrbe energijom vjetra, s naglaskom na ESG ciljeve, u saradnji s našim klijentima i evropskim institucijama, rekao je Mauro Micillo, direktor IMI odjela za korporativno i investicijsko bankarstvo Intese Sanpaolo.

Grupa Intesa Sanpaolo potvrđuje svoju ulogu pokretača inovacija i podrške poduzećima i institucijama za održivi ekonomski razvoj, piše Seebiz.

VEZANO

Intesa Sanpaolo Banka BiH: Michele Castoro imenovan je za predsjednika Uprave