Marketing X Business

Istraživanje Canalysa: Globalno tržište pametnih telefona oporavlja se treći kvartal zaredom, rast 12 posto

N. D.

(Foto: Canalys)

Prema najnovijem istraživanju kompanije Canalys, globalno tržište pametnih telefona dostiglo je treći kvartalni niz godišnjeg rasta, sa povećanjem isporuke od 12 posto u drugom kvartalu 2024. godine, dostižući 288 miliona jedinica.

Samsung je ostao globalni lider sa 18% tržišnog udjela jer je obnovio svoj naglasak na high-end tržištu kao strateškom prioritetu. Apple je iza sa 16% tržišnog udjela, zauzimajući drugo mjesto.

Xiaomi je u ovom tromjesečju došao blizu Applea sa 15% tržišnog udjela, najbrže rastući među prvih pet igrača sa godišnjim rastom od 27%. Vivo je zauzeo četvrto mjesto u svijetu sa tržišnim udjelom od 9%, TRANSSION je u ovom kvartalu zauzeo peto mjesto, također sa 9% tržišnog udjela.

– Optimizam nastavlja rasti na globalnom tržištu pametnih telefona, podstaknut inovativnim tehnologijama kao što je GenAI i oporavkom potražnje sa masovnog tržišta. Od početka 2024. ublažavanje inflacije na tržištima u razvoju širom Azije i Pacifika, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike stimuliralo je rast isporuke u segmentu cijena za masovno tržište. Kompanije, uključujući Xiaomi i TRANSSION, aktivno promoviraju nadogradnje proizvoda kako bi iskoristile ove mogućnosti. U međuvremenu, HONOR, OPPO i vivo ove godine fokusiraju svoju ekspanziju izvan kontinentalne Kine jer se konkurencija na domaćem tržištu zahuktava, rekla je Amber Liu, menadžerka istraživanja u Canalysu.