Marketing X Business

Iz Direkcije za evropske intregracije za Marx.ba: Otvoreni projekti za finansiranje su odlična prilika

N. D.

U okviru Programa za dunavsku regiju (Interreg Danube Region Programme), koji je jedan od sedam programa teritorijalne saradnje u kojima učestvuje Bosna i Hercegovina, otvoren je Seed Money Facility poziv za dostavljanje prijedloga projekata.

– Specifičnost koju Seed Money Facility (SMF) ima u odnosu na standardne pozive za projekte je da se tim instrumentom daje podsticaj za detaljnu razradu projektnih ideja i razvoj budućih prijedloga projekata, a kojima se dalje može aplicirati za sve odgovarajuće instrumente finansiranja u dunavskoj regiji unutar programa teritorijalne saradnje, te ostalih programa koji se finansiraju iz EU i drugih donatorskih sredstava.

Razvijeni transnacionalni projekti, proistekli kao rezultat podržanih SMF inicijativa, moraju imati karakteristike strateških projekata, na način da su usklađeni s nekim od 12 prioritetnih oblasti definisanih EU Strategijom za dunavsku regiju (EUSDR) i da doprinose realizaciji Akcionog plana EUSDR.
Organizacije i institucije iz Bosne i Hercegovine u SMF projektima mogu imati ulogu i koordinatora i implementirajućeg partnera. Pored jedinstvene mogućnosti za dobijanje podrške u pripremi i razvoju budućih projekata, učešće u SMF projektima istovremeno je prilika za uspostavljanje transnacionalnih partnerstava, prenos znanja i jačanje kapaciteta za implementaciju projekata teritorijalne saradnje.
Ukupna raspoloživa sredstava u ovom pozivu su 3,6 miliona eura. U zavisnosti od tipa projekta, maksimalni iznosi koji će se dodijeliti mogu biti do 50.000, odnosno do 100.000 eura po projektu (bez obaveznog sufinansiranja od 20%), poručili su izjavi za Marx.ba iz Direkcije za evropske integracije.

U Programu za dunavsku regiju uporedo je u toku i drugi poziv, za redovne transnacionalne projekte, ukupne vrijednosti 38,7 miliona eura iz Interreg fondova.

– Otvoren je za projektne prijave u okviru tri programska prioriteta: Zelenija dunavska regija (s fokusom na klimatske promjene, jačanje kapaciteta za odgovor na prirodne katastrofe, upravljanje vodama i sedimentima i zaštitu biodiverziteta), Društvenija dunavska regija (kojem je težište na razvoju tržišta rada, inkluzivnih i pristupačnih servisa u oblasti obrazovanja i cjeloživotnog učenja, kao i na unaprjeđenju razvojne uloge kulture i turizma), i Bolja uprava u dunavskoj regiji (usmjeren na jačanje kapaciteta za makroregionalno i teritorijalno upravljanje).

S obzirom da je preko 50 bh. partnera uključeno u dvoipogodišnje projekte podržane kroz prvi poziv Programa za dunavsku regiju, a koji će početi s implementacijom u januaru 2024., za očekivati je da će se ovakav trend uspješnosti nastaviti i u drugom pozivu, kao i da će zainteresovanost biti velika i za učešće u Seed Money Facility projektima, u kojima do sada nije bilo naših partnera, naglasili su iz Direkcije za evropske integracije.

Inače, oba programa su otvorena do 24. marta naredne godine.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci