Marketing X Business

Izazovi održivog avio-saobraćaja: Nedostatak investicija u e-goriva

Marx.ba

(Izvor: X)

Izazovi pred ciljevima Evropske unije za zeleniji avio-saobraćaj postaju sve očigledniji dok se bliži rok za primjenu “ReFuelEU aviation” zakona. Prema novom zakonu, udeo održivog avio-goriva (SAF) trebao bi rasti s vremenom, ali su investicije u e-goriva i dalje pod znakom pitanja.

Nevladina organizacija Transport & Environment (T&E) upozorila je da, iako postoji ambicija za proizvodnjom e-kerozina, ključni projekti još uvijek nisu dobili potrebna finansijska sredstva.

Ova zabrinutost dolazi usred nedostatka jasnih investicionih odluka i potrebe za dodatnim subvencijama. Naftne kompanije ističu da su rizici od ulaganja u nove pogone preveliki bez podrške subvencijama.

Iako tehnologija postoji, nedostatak jasnih tržišnih signala i niskih kvota za e-goriva dodatno komplikuju situaciju.

Čak i smanjenje budžeta u Njemačkoj dodatno otežava finansiranje ovih inicijativa, što može imati dugoročne posljedice za cjelokupnu EU. Izazov leži u balansiranju ekoloških ciljeva i ekonomske izvodljivosti.

Dok se ciljevi za zeleniji avio-saobraćaj postavljaju sve više, ostaje pitanje kako će se ostvariti bez adekvatnih investicija i podrške.

Kako se rokovi približavaju, pritisak na donosioce odluka raste da pronađu održiva rješenja koja će podržati tranziciju ka čišćem avio-saobraćaju u budućnosti.