Marketing X Business

Jedan od najvećih svjetskih ulagača prodao dionice Applea za gotovo 20 milijardi dolara

Marx.ba

(Foto: Apple)

Američki holding Berkshire Hathaway prijavio je rekordnih 189 milijardi dolara gotovine u prvom kvartalu ove godine zahvaljujući nastavku prodaje svojih dionica, uključujući i one od kompanije Apple, koja mu je jedna od najvećih pozicija.

Brojke holdinga, na čijem je čelu Warren Buffett, pokazuju poteškoće koje su milijarder i njegov tim imali pokušavajući pronaći adekvatna ulaganja, kao i relativnu privlačnost visokog prinosa na američki državni dug, piše Financial Times.

Kompanija je nedavno objavila da je prodala dionica u vrijednosti nešto manje od 20 milijardi dolara u prva tri mjeseca ove godine, istodobno kupujući imovinu za 2,7 milijardi dolara. Kao rezultat toga, vrijednost dioničkog portfelja Berkshirea pala je na 336 milijardi dolara, s 354 milijarde dolara na kraju godine.

Smanjenje udjela

Podnesak američkim regulatorima za vrijednosne papire pokazao je da je Berkshire prodao značajan dio svog udjela u Appleu, koji je od 2016. bio jedan od temeljnih ulaganja ovog holdinga sa sjedištem u Omahi. Iz Berkshirea su kazali kako je njihov portfelj u proizvođaču iPhonea u prvom tromjesečju bio vrijedan 135,4 milijarde dolara, što je pad u odnosu na 174,3 milijarde dolara na kraju 2023.

Ta činjenica ukazuje na to da je holding prodao oko 115 miliona dolara dionica na početku godine, ili 13 posto svog udjela. Berkshire je krajem decembra počeo smanjivati svoje udjele u Appleu, prodavši dionica u vrijednosti oko 10 miliona dolara.

Buffett je dugo hvalio Appleov menadžerski tim, a 2022. kompaniju je opisao kao jednog od “četiri diva” Berkshirea, uz osiguranje, željeznicu BNSF i energetsku i komunalnu kompaniju Berkshire Hathaway Energy. Tim Cook, izvršni direktor Applea, rekao je za CNBC da ga je Buffett prodaji dionica informirao u petak. Cook je dodao da je još uvijek “privilegija imati Berkshire kao dioničara”.

Sve te informacije u javnost su izašle u trenutku dok se dioničari Berkshirea okupljali u Omahi na godišnjoj skupštini kompanije, nazvanoj Woodstockom kapitalizma. Okupljanje je također bila prva prilika da Buffett nastupi u javnosti otkako je njegov dugogodišnji poslovni partner Charlie Munger preminuo u novembru.

Skok profita
Berkshire je zabilježio solidnu zaradu u prvom tromjesečju, gotovo u potpunosti potaknutu poboljšanjima u svojim poslovima osiguranja, kao i poticajem viših kamatnih stopa. Operativni profit skočio je 39 posto u odnosu na godinu prije na 11,2 milijarde dolara.

Kompanija je otkrila da je njena kompanija za osiguravanje automobila Geico prenijela više kamate na klijente i pretrpjela manje šteta, jačajući svoje rezultate. Osiguravatelji automobila diljem SAD borili su se s visokim troškovima zamjene novih automobila, sve većim problemima u opskrbnom lancu i rastućom inflacijom.

Geico, koji vodi jedan od Buffettovih vodećih investicijskih zamjenika, srezao je milionske police u nastojanju da kompaniju vrati na put profitabilnosti. Poduzeti koraci bili su uspješni, a dobit prije oporezivanja u Geicu više se nego udvostručila u odnosu na prethodnu godinu došavši na 1,93 milijarde dolara.

Kompanija je također signalizirala da bi se njeno smanjenje profitabilnosti moglo približiti kraju, rekavši da se “stopa pada” usporila i da dobivaju nove poslove. Berkshire je imao koristi od odluke američke centralne banke da podigne kamatne stope u pokušaju da umanji inflatorne pritiske. Iz holdinga su objavili da su u tromjesečju zaradili 1,9 milijardi dolara prihoda od kamata od svoje zalihe gotovog novca, većim dijelom uložene u kratkoročne državne obveznice.

Povezani članci