Marx.ba
Svako voće je dobro za zdravlje srca, ali istraživanja ističu avokado kao posebno korisnu namirnicu. Studija objavljena prošle godine pokazala je da osobe koje redovno jedu avokado, imaju niže nivoe holesterola i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
– Ljudi koji jedu bar dva obroka s avokadom sedmično, što je otprilike jedan cijeli avokado, imaju smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti za 16 posto i koronarne bolesti srca za 21 posto, objašnjava kardiolog dr. Anthony Altobelli III za Parade.
Jedan od razloga zašto je avokado tako koristan za srce, jest visok udio nezasićenih masti.
– Nezasićene masti, uključujući mono i polinezasićene, mogu poboljšati nivo holesterola i smanjiti upale, kaže dijetetičarka Michelle Routhenstein.
Za razliku od zasićenih masti, koje povećavaju LDL (“loš”) holesterol, nezasićene masti pomažu u održavanju zdravlja krvnih sudova, smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara.
Avokado je također bogat vlaknima, što je još jedan razlog njegovog pozitivnog učinka na zdravlje srca. Kardiologinja dr. Sharayne Mark objašnjava da avokado sadrži oko 80 posto vlakana, koja ne samo da poboljšavaju zdravlje crijeva, već i smanjuju nivo holesterola.
– Topiva vlakna vežu se za kolesterol u probavnom sistemu, sprječavajući njegov ulazak u krvotok, dodaje dr. Altobelli, ističući kako vlakna također pomažu u regulaciji šećera u krvi i održavanju zdrave tjelesne težine.
Treći ključni razlog su antioksidansi. Avokado sadrži antioksidanse koji pomažu u smanjenju upala, što dodatno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
– Uz antioksidanse, avokado sadrži lutein i kalij koji također pridonose zdravlju srca, napominje dr. Altobelli.
Dodavanje avokada u svakodnevnu prehranu ili barem nekoliko puta sedmično može značajno poboljšati zdravlje srca.
Iako je avokado jako zdrav, stručnjaci naglašavaju važnost raznolike prehrane.
– Uz avokado, orasi, maslinovo ulje i masna riba poput lososa također sadrže korisne nezasićene masti i hranjive tvari, ističe Routhenstein.
Dodavanje avokada u prehranu može biti odličan početak, ali ključno je kombinirati ga s drugim hranjivim namirnicama za optimalno zdravlje srca.
VEZANO
Međunarodni dan cjelovitih žitarica: Bogatstvo hranjivih sastojaka i doprinos održivosti