Marx.ba
Kultura kafe u Italiji postoji od kada su zrna kafe prvi put uvedena u Italiju, 1500-ih godina. To je jednaki dio kulture ove nacije kao i hrana. Od tada su Italijani usavršili vještinu pravljenja i ispijanja kafe, sa toliko vrsta, da na kraju ne možete ni da se odlučite za omiljeni napitak.
Italijani, naime, uživaju u kafi tokom cijelog dana, a najčešće tokom pauze na radnom mjestu. Čut ćete i poznatu italijansku frazu „Ci prendiamo un caffe?“ usred dana, koja kaže da je znak da se napravi pauza za espreso ili neku drugu vrstu kafe.
Prvo, tu je jutarnja šoljica kafe uz doručak. Ovo je, uglavnom, mliječnija verzija kafe, kao što je kapućino, late makijato ili kafe late.
Italijani, naime, ne piju kafu sa mlijekom poslije 11 sati ujutro, jer konzumiranje mlijeka uz glavni obrok – prema naučnim dokazima – može usporiti varenje i ponekad izazove želučane tegobe.
Jedna od najboljih italijanskih kafa je popodnevna “šolja radosti”, a zanimljivo je da Italijani vole da uživaju u šoljici kafe i poslije deserta.
Ali, kultura kafe u Italiji je više od samih zrna, ukusa i doba dana. Tu je li lokacija. Da biste dobili najbolju kafu u ovoj zemlji, zapravo ćete želeti da se uputite u autentičan italijanski kafić, koji više liči na “bar u komšiluku”.
I onda, kako kao stranaca imati najbolji izbor. Evo preporuka nekih kafa koje možete dobiti u Italiji, a da niste progriješili.
1. Caffe
Italijanska espreso kafa se naručuje jednostavno kao „caffe“, dakle, ne kao “espreso” – kao u većem dielu sveta, pa i kod nas. Italijanski espreso je “glavna kafa”, u kojoj se uživa u svako doba dana.
2. Caffe Doppio (dupli espreso)
Jednostavno, dupla doza espresa i ne možete pogriješiti.
3. Cappuccino
Vjerovatno najpopularnija vrsta kafe u Italiji, koja uključuje mlijeko. Pravi se na osnovu jednakih razmjera italijanskog espresa, mlijeka na pari i mliječne pjene. Naravno, postoji i više vrsta kapućina u Italiji.
4. Caffe Macchiato
U Italiji postoje dvije vrste makijata i svakako treba da navedete koji želite. Ako tražite nešto jako, odlučite se za Caffe Macchiato. Ovo piće je u osnovi espreso sa malo zagrijanog mlijeka.
5. Latte Macchiato
Druga italijanska opcija makijata je Latte Macchiato. Ovo je u suštini sušta suprotnost “klasičnom” makijatu. Umjesto espresa sa malo zagrijanog, poprskanog mlijeka, ovdje se u većoj količini zagrijanog mlijeka poprska malo espresa.
6. Caffe Con Panna (espreso sa šlagom)
Jedno od najboljih napitaka od kafe u Italiji za one koji vole slatko, jer se servira sa punom kašičicom domaćeg šlaga.
7. Caffe Latte
Ovaj mliječni napitak je savršena jutarnja kafa i voljena je i od strane Italijana i od strane turista. Međutim, ne želite da naručite jednostavno „latte“ u Italiji, jer „latte“ znači mleko. Ako pokušate to da uradite, dobićete samo čašu mlijeka. Važno je napomenuti da će italijanski Caffe Latte verovatno biti manji od lattea na koji ste navikli kod nas.
8. Caffe Ristretto
Ovo je u osnovi jača verzija kafe, napravljena od iste količine zrna koja se koristi za pravljenje jedne doze italijanskog espresa, ali sa samo pola količine vode. Drugim riječima, ristretto je praktično jedan gutljaj, tako da je savršen ako ste u žurbi, ali, ipak, želite nešto jaču dozu kofeina.