Marketing X Business

Lenovo predstavio prijenosni računar s providnim zaslonom

Marx.ba

(Izvor: Lenovo)

Kineski tehnološki div Lenovo predstavio je prototip prijenosnog računara koji ima prozirni zaslon, naglašavajući kako najveći svjetski proizvođač osobnih računara pokušava uvesti inovacije nakon nekoliko brutalnih godina za tržište. Laptop je opremljen trackpadom koji ima tipkovnicu osjetljivu na dodir i olovku za crtanje ili navigaciju.

Lenovo je pokazao neke od svojih mogućnosti. Predstavnik koji je vodio demonstraciju za CNBC postavio je umjetni suncokret iza ekrana. Kamera ugrađena u prijenosni računar uspjela je identificirati objekt kao suncokret i zatim pružiti informacije o njemu, koristeći tehnologiju umjetne inteligencije.

Druga upotreba, rekao je predstavnik, je u građevinskom scenariju. Na primjer, ako arhitekt projektira proširenje kuće, mogao bi vidjeti kuću kroz ekran i koristiti olovku za crtanje svog dizajna kako bi zamislio kako bi mogao izgledati.

Kao i svaka nova tehnologija, često postoje namjene koje još nisu zamislive. Tehnologija je u nekom smislu slična proširenoj stvarnosti. AR, koji je populariziran naočalama ili slušalicama kao što je Appleov Vision Pro, je kada se digitalni sadržaj superponira na stvarni svijet koji vidite ispred sebe.

Budući da je prijenosni računar konceptualni proizvod, Lenovo ne planira prodavati uređaj.

Međutim, proizvođači računara gledaju u budućnost nakon nekoliko teških godina. Prodaja osobnih računara porasla je tokom vrhunca pandemije Covid-19, ali kako su se ljudi vraćali na posao, počela je padati. Prošle godine, prema Gartneru, isporuke osobnih računara pale su gotovo 15% na godišnjem nivou.

Povezani članci