Marketing X Business

Ljeto je idealno vrijeme da istražite skrivene dragulje bh. turizma

Bloomberg Adria

(Foto: Facebook)

Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim i historijskim bogatstvima koja svakodnevno privlače veliki broj turista, ali i domaćeg stanovništva. Pored već poznatih turističkih destinacija, po većim, ali i manjim gradovima u BiH sve je više interesa za ona neka malo manja i skrovita mjesta, koja će vam napuniti baterije.  

Upravo je ljeto idealno vrijeme za posjetu mjestima na kojima se možete osvježiti, a izbjeći ćete i velike gužve, ali ima i onih na kojima je zabranjeno kupanje, pa se o tome unaprijed informišite.  

Bloomberg Adria je donio nekoliko zanimljivih lokacija, kako su objavili za nezaboravan vikend ili jednodnevni izlet. 

Mostarska Bijela 

Možda da sljedeći put umjesto Mostara posjetite prirodno čudo kanjon Mostarska Bijela. To je kanjon rijeke Bijele, kratke rijeke u krškom predjelu. 

S mostarske strane Prenja bujični potok skuplja vodu i u mjestu Bijela ulijeva se u Neretvu te je tako i dobila naziv Mostarska Bijela. 

 

Mostarska Bijela se nalazi između Mostara i Jablanice. Vozeći se magistralnim putem iz Jablanice, u mjestu Bijela, prije vijadukta, skrene se lijevo. 

Vozilo možete ostaviti na proširenju puta ili produžiti 500 metara do Salakovačkog jezera i tu se parkirati. Do uske, visoke fascinantne pukotine u stijeni iz koje teče rijeka su od dva i po do tri sata šetnje. Pećina je duga oko 80 m, izuzetno je uska, na mjestima široka jedan metar i visoka preko 20 metara. Šetnja kroz vijugave staze kanjona će vas fascinirati, a na kraju će vas dočekati vodopad. 

Slapovi Kozice  

Slapovi Kozice su prirodno fojničko čudo. Na ovo mjesto vas neće odvesti nikakav usputni put, morate se namjenski uputiti. Slapovi Kozice su na 10-ak kilometara od Fojnice. 

 

Slapova Kozice ima više, ali tri su dominantna. Visoki su od 5 do 20 metara.  

Put do slapova je dobro uređen. Iz Fojnice se autom vozi u smjeru zapada, otprilike 20 minuta, do odmorišta Vladića vrh, na brdu Malkoč. Automobil možete ostaviti na odmorištu pa nastaviti pješice do vodopada, otprilike 45 minuta ugodnog hoda makadamskim putem kroz šumu. Ako neko nije raspoložen za hodanje makadamskim putem, moguće je čak i autom doći na kilometar udaljenosti od slapova. 

Slapovi Kozice nisu toliko poznati kao turistička destinacija, ali oni koji ih otkriju, uvijek im se rado vraćaju. 

Jezero Vidara  

Jezero Vidara nalazi se dva kilometra od Gradačca. Riječ je o vještačkom jezeru koje je nastalo pregrađivanjem lokalne rijeke 1971. godine.  Njegova brana, koja se proteže na impresivnih 240 metara i dostiže visinu od gotovo 21 metra, čini čvrst štit koji čuva ovo blago. Jezero Vidara se kroz godine razvilo u tri prostrana zaljeva, a 2013. godine je i poribljeno.  

 

Oko jezera su utabane pješačke staze i bogata borova šuma koja stvara veliki hlad i štiti od buke grada. Jezero je poznato po ribolovu jer je jako čisto, što znači da se možete i kupati. 

Bajkovit izgled jezera pruža idealno okruženje za bijeg od svakodnevnice i uživanje u miru i tišini. Odličan je zbor za vikend zabavu i izlet u prirodi. 

Janjski otoci

Janjski otoci su pravi mali prirodni ekosistem, oaza prirode i zelenila, bogati su raznovrsnim biljnim i životinjskim svijetom. 

Rijeka Janj, koja teče ovim krajem, jedna je od hladnijih rijeka u zemlji, a njena temperatura, bez obzira na godišnje doba, uvijek je negdje oko sedam stepeni Celzijevih. Rijeka Janj izvire 13 km južno od Šipova, baš u Janjskim otocima, rijeka se razlijeva u mnogobrojne potočiće koji se nakon nekoliko kilometara ponovo spajaju.

 

Rezervat Janjski otoci su popularno turističko izletište i najatraktivnije izletište u Šipovu. Ovo mjesto krasi veliki broj slapova, potoka i vodopada koji se protežu duž čitavog mjesta. Stanište je pogodno za lov i ribolov, a postoji i mogućnost unajmljivanja soba u seoskim domaćinstvima. 

Ono što je manje poznato jeste da se ovdje nalazi i prašuma Janj, koja je strogi prirodni rezervat površine od 295 hektara. Od te površine izdvojeno je 58 hektara u kojima je zabranjeno iskorištavanje šume i bilo kakva ljudska djelatnost. Prašumu čine stabla bukve i jele, ali i javora, brijesta, jasena i smreke. 

Slapovi Žljeban 

Slapovi Žljeban se nalaze na rijeci Oskovi, u podnožju planine Konjuh, i predstavljaju jednu od mnoštva atraktivnih lokacija zaštićenog pejzaža Konjuh. 

 

Slapovi se nalaze približno 2,5 kilometara od izletišta Zlaća kod Banovića. Rijeka Oskova nastaje na planini Konjuh spajanjem dviju manjih rijeka Velike Zlaće i Krabanje. 

Poslije spajanja Velike Zlaće i Krabanje, Oskova teče pored stare hlorne stanice banovićkog vodovoda, pored hotela “Zlaća”, izletničkog naselja Mačkovac i dolazi u mjesto Oskova te odatle teče ka Živinicama, to jeste ka rijeci Spreči, čija je desna pritoka. 

Bobijaško oko 

Bobijaško oko je još jedna manje poznata prirodna atrakcija Bosne i Hercegovine, smještena u dnu impresivne kraške uvale. Ovo malo, ali čarobno jezero, koje svojim oblikom podsjeća na oko, nalazi se u podnožju planine Grmeč, na oko 20 kilometara udaljenosti od grada Sanskog Mosta. 

Posjeta ovoj atrakciji zahtijeva prijevoz po lošem makadamskom putu i parkiranje na livadi s naknadnim kratkim hodanjem. 

 

Bobijaško oko nije samo obično jezero, ono je posebno po tome što njegova veličina zavisi od godišnjeg doba i kišnih padavina. U periodima obilnih padavina, ovo jezero ima karakteristike vrela, dok u periodima s niskim nivoom vode ono postaje ponor. 

Bobijaško oko najbolje je posjetiti u periodu srednjeg i niskog vodostaja. U tom periodu, ovaj kraški fenomen oduzima dah svojim nevjerovatnim izgledom. Visok vodostaj može otežati posjetu jer je Bobijaško oko preplavljeno vodom. Međutim, u ovom jezeru je zabranjeno kupanje. Ono po čemu je ovo jezero još posebno jeste da tu živi endemska vrsta čovječije ribice, koju su otkrili engleski ronioci, speleolozi prije nekoliko godina. 

Postoji i legenda o tome kako je nastala ova prirodna atrakcija, a o tome istražite malo sami. 

Vodopad Bliha 

Vodopad se nalazi na putu Sanski Most – Lušci Palanta, gdje se nakon oko 14 kilometara vožnje od Sanskog Mosta odvajate na sporedni put koji vodi do vodopada Bliha. 

S visinom od 58 metara, sasvim sigurno spada u više vodopade na našem području, a prepoznatljiv je po tome što se voda lomi od stijenu, te stvara jedan poseban i sasvim neobičan prizor. 

 

Put do vodopada je dobro uređen, uz laganu šetnju od oko 10 minuta kroz šumu, pred vama će se ukazati divan prirodni fenomen. 

Osim svoje prirodne ljepote, vodopad Bliha je stavljen pod zaštitu kao spomenik prirode, a ovo područje je dom mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama.  

Ljetna posjeta vodopadu Bliha je idealan način za osvježenje od visokih temperatura. Tada vodopad ima manji protok vode, ali i dalje je spektakularan prizor koji će vas ostaviti bez daha. 

Rastičevsko jezero 

Rastičevsko jezero nalazi se u srcu Kupresa. Zovu ga još i Blagajsko jezero, zbog toga što se nalazi između susjednih naselja Rastičeva i Blagaja. Smješteno je u sjeverozapadnom dijelu Rastičevskog polja, oko 20 km od naselja Kupres. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1142 metra. Jezero je dugačko oko 180 metara, široko oko 130 metara, a dubina jezera je oko 10 metara. Najveća dubina jezera je 16,5 metara. 

 

Nedaleko od Rastičevskog jezera nalaze se Japage, neobični geološki fenomen u obliku vrtača koji privlači znatiželjnike i turiste. Najbolje vrijeme za posjetu Rastičevskom jezeru i Japagama je od proljeća do jeseni. U ovom periodu priroda je u punom cvatu, temperature su ugodne, a krajolik je idealan za razne aktivnosti na otvorenom.  

Do ovog jezera doći ćete tako što ćete kod sela Blagaj skrenuti lijevo i tu ostaviti automobil, nakon čega ćete pratiti makadamski put koji vas vodi pored kapelice s desne strane i do samog jezera. 

Vodopad Istup  

Vodopad Istup kod Stoca je skriveni biser Hercegovine, idealan za sve avanturiste koji obožavaju provoditi vrijeme u prirodi. Iako se do njega teško dolazi, svi koji su ga posjetili kažu da se zaista isplati.  

 

Ovaj vodopad visok oko 200 metara tvori rijeka Svilica, pritoka rijeke Radimlje. Okružen je stijenama koje prave bazene u prirodi, te je ovo mjesto zanimljivo turistima i lokalcima. Budući da je do njega teško doći, preporučujemo vam da pronađete nekog ko to područje odlično poznaje kako se ne biste izgubili.  

Na Istupu se može plivati i skakati, a put do njega vodi pored nevjerovatnog helenskog grada Daorsona poznatijeg kao hercegovačka Mikena. 

Ako do sada niste znali za ovo mjesto, nadamo se da ćete ga što prije posjetiti i uživati u prirodnim ljepotama.   

Pećina Vjetrenica 

Pećina Vjetrenica, turistički dostupna posjetiteljima 700 metara od ulaza, nudi nezaboravno iskustvo, gdje uz iskusne speleovodiče možete upoznati razvoj špiljskog nakita, kako nastaju špilje, svjedočiti spektakularnim panoramama, jezerima, potocima, saznati kako su medvjedi i leopardi živjeli u Vjetrenici, doživjeti čovječiju ribicu uživo i ostale vrste bogatog životinjskog svijeta špilje.  

Pećina Vjetrenica je udaljena 40-ak km od centra Trebinja, pa ćete do nje putovati automobilom oko 45 minuta (preko M6). 

 

Vjetrenica, za razliku od sličnih turističkih destinacija, ima i jednu posebnost. Naime, u ljetnom razdoblju posebno iskustvo je avantura podzemnim jezerom, dostupnim posjetiteljima na kilometar i po od ulaza. Tura obilaska traje tri sata. 

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode od 1950. godine. Ime je dobila po snažnom strujanju zraka na samom ulazu, a krase je sedam kilometara dugi kanali, 135 jezeraca i stalna temperatura od 11 stepeni kroz čitavu godinu.   

Poznata je čak od 77. godine, kada je u svom djelu “Povijest prirode” (Historia naturalis) spominje Plinije Stariji, a nedavno je i zvanično uvrštena i na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Ovom odlukom, Vjetrenica je postala prvi samostalni prirodni fenomen iz Bosne i Hercegovine koji je uvršten na svjetski popis zaštićenih spomenika.