Marketing X Business

Lufthansa zabilježila neto dobit od 1,67 milijardi eura

Marx.ba

(Izvor: Lufthansa)

Njemački avioprevoznik Lufthansa lani je zabilježio neto dobit od 1,67 milijardi eura, nakon što je lani iznosio 791 milion eura. Povećanje dobiti u kompaniji pripisuju povećanoj potražnji za vazdušnim prijevozom, piše AFP u sažetku poslovnih rezultata kompanije.

Ovo je druga godina zaredom koju je Lufthansa završila s dobiti. Prije toga je, zbog ograničenja vezanih uz pandemiju covida-19, dvije godine bilježio gubitke. Neto dobit kompanije bila je malo ispod očekivanja analitičara koje je anketirao FactSet. Predviđali su dobit od 1,8 milijardi eura.

Prihod Lufthanse lani je iznosio 35,4 milijarde eura, a godinu prije 30,9 milijardi eura. Prilagođena operativna dobit (EBIT) porasla je na godišnjem nivou za 1,2 milijarde na 2,7 milijardi eura.

– Grupa Lufthansa ostvarila je treći najbolji finansijski rezultat u svojoj historiji u finansijskoj 2023. godini, zahvaljujući i dalje snažnoj potražnji za zračnim prijevozom i još jednom rekordnom rezultatu za Lufthansa Technik, napisali su.

Prošle je godine avioprevoznicima u vlasništvu Lufthanse putovalo ukupno 123 miliona putnika, što je 20 posto više nego godinu prije. U 2022. godini ukupno je 102 miliona putnika putovalo Lufthansom, Eurowingsom te Austrian, Swiss i Brussels Airlines, pokazuju danas objavljeni poslovni rezultati.

Lufthansa se uspješno oporavila od krize izazvane pandemijom, ali se i dalje suočava s brojnim izazovima, ističe AFP.

Najveći od njih su niz štrajkova tamošnjih zaposlenika koji traže veće plaće i bolje uvjete rada.

Povezani članci