Marx.ba
Već se duže vrijeme avokado opravdano spominje kao koristan saveznik ljudskog zdravlja. Između ostalih benefita nudi više od 14 minerala, esencijalnih aminokiselina, vlakana, vitamina B-kompleksa, vitamina K i još mnogo toga. Osim što ga možemo konzumirati samostalno i kao prilog raznim jelima, ovo voće dolazi u još jednom dragocjenom obliku, a to je ulje.
Na koje načine koristiti
Iako smo u kuhinji navikli koristiti druga ulja, nekoliko sljedećih primjera kuhanja s uljem avokada moglo bi vas natjerati da se predomislite ubuduće mu osigurate veći prostor na svojim policama.
1. Marinada
Zbog svog laganog i svježeg okusa ulje avokada je savršeno za mariniranje mesa, plodova mora i povrća. Najmanje dva sata prije pečenja dodajte ulje avokada svojim omiljenim začinima i marinirajte meso. Za bolji okus marinadu ostavite preko noći.
2. Prženje
Iako je prženje ulja nije uvijek na dobrom glasu jer može postati loše za naše zdravlje zbog hemijske strukture koja se raspada, s uljem avokada to nije slučaj. Dapače, ovo je ulje daleko najsigurnije za prženje na visokoj temperaturi zbog svoje jako visoke tačke dimljenja, čak 260 °C, dok maslinovo ima tačku dimljenja na 210 °C. Budući da ima lagan i svjež okus, ulje avokada je savršeno za pirjanje hrane na štednjaku. Stoga, kad sljedeći put naiđete u receptu na maslinovo ulje, pokušajte ga zamijeniti avokadom.
3. Preljevi
Ulje avokada savršen je način za pripremu preljeva (dressinga) budući da je prepuno zdravih masti. Zamijenite biljno ulje s uljem avokada za preljev za salatu, a po želji dodajte majonezu ili jogurt, limunov sok, bijeli luk, sol i biber te začine koje volite.
Zdravstvene prednosti
Prešanjem ovog voća dobivamo hranjivo ulje koje je, kao i sam plod, bogato mononezasićenim masnoćama, vitaminima i mineralima koje pruža mnogostruke zdravstvene prednosti.
Bogato antioksidansima: Vitamin E, antioksidans kojeg ovo ulje sadrži, pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog oštećenja.
Apsorpcija hranjivih tvari: Ulje avokada je dobar izvor mononezasićenih masti, koje mogu poboljšati apsorpciju vitamina topivih u mastima (A, D, E i K) i drugih hranjivih tvari iz hrane.