Marketing X Business

Mercedesov korak u budućnost: Šta donosi njihova prva punionica u Evropi

Marx.ba

(Izvor: Mercedes)

Mercedes ostvaruje svoje ambiciozne planove u pogledu infrastrukture punionica za električne automobile. U skladu s prijašnjim najavama, danas je s ponosom objavljeno otvaranje prvog vlastitog čvorišta za punjenje u Evropi. Ovaj korak je stigao nakon pokretanja sličnih centara u SAD i Kini.

Mercedesov novi punioni hub u Njemačkoj nalazi se u Mannheimu, u regiji Rhine-Main-Neckar, koja predstavlja jedan od ključnih prometnih koridora u zemlji.

Ovo čvorište za punjenje postavlja se kao centralno mjesto koje pruža potrebnu infrastrukturu za vlasnike električnih vozila, odražavajući predanost marke prema održivoj mobilnosti.

Hub se sastoji od šest punionica, svaka s impresivnom snagom od 300 kW. Svaki punjač ima jedan priključak, osmišljen tako da omogući maksimalnu energiju dolaznu do vozila za punjenje.

Ova napredna tehnologija omogućuje određenim modelima automobila da brzo napune bateriju od 10% do 80% u manje od 20 minuta. Otvorenost centra prema vozilima svih veličina dodatno naglašava inkluzivni pristup koji Mercedes želi pružiti u zajedničkom putovanju prema održivoj mobilnosti.

Vlasnici vozila marke Mercedes imat će pristup brojnim pogodnostima, uključujući podršku za plug-and-charge, posebne početne cijene dobrodošlice te čak besplatno punjenje putem usluge Mercedes me Charge tokom prvih mjeseci. Naravno, i vozila drugih marki će se moći puniti.

Inače, centar je integriran u Mercedesov navigacijski sistem, čime vlasnicima omogućuje unaprijed rezerviranje mjesta za punjenje. Osim praktičnosti, Mercedes se pobrinuo i za udobnost vozača tokom punjenja.

Hub nudi “velikodušno dimenzionirana parkirna mjesta i opciju vožnje”, stvarajući ugodno iskustvo za korisnike koji čekaju da se njihova vozila napune. Tokom čekanja, vozači mogu odmoriti u obližnjoj Mercedesovoj podružnici, stvarajući integrirano iskustvo koje kombinira tehnologiju, udobnost i inovaciju.

Centar ima fotonaponsku nadstrešnicu koja ne samo da pruža zaštitu od nepovoljnog vremena već i doprinosi proizvodnji obnovljive energije.

LED diode pružaju korisnicima informacije o dostupnosti pojedinih tačaka za punjenje, kao i o statusu punjenja, čime se olakšava cjelokupno iskustvo korištenja punionice.

Ovo otvaranje u Mannheimu samo je početak Mercedesovih ambicioznih planova. U partnerstvu s energetskim divom E.ON, planira se razvijanje budućih čvorišta diljem Europe.

Do kraja desetljeća, Mercedes ima cilj postaviti više od 2000 vlastitih čvorišta diljem svijeta, uključujući impresivnih 10.000 brzih punionica. Već do kraja 2024. godine, planirano je postavljanje 2.000 punionica, od kojih će više od 200 biti dostupno u Evropi.

S obzirom na rastući broj električnih vozila na cestama širom svijeta, Mercedesov potez prema proširenju mreže punionica predstavlja ključni korak prema stvaranju održive i pristupačne infrastrukture.

Premium

Pretplati se!

9.99

KM

Premium mjesečna pretplata MARX Marketing X Business, poslovni portal za uspješnog poslovnog čovjeka!

Partneri

Povezani članci