Marketing X Business

Indeksi u blagom padu: Evropski ulagači oprezni

Marx.ba

(Foto: X)

Nevropskim su berzama jutros berzanski indeksi blago pali jer kvartalni poslovni rezultati kompanija ne podržavaju daljnji rast cijena dionica nakon što su jučer dosegnule rekordne razine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,26 posto, na 8.425 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,03 posto, na 18.866 bodova, a pariški CAC 0,17 posto, na 8.225 bodova.

Nakon što su jučer indeksi dostigli rekordne nivoe, jutros se na berzama trguje oprezno jer poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni.

Cijene dionica u tehnološkom sektoru porasle su u prosjeku 0,5 posto, dok su u automobilskom pale gotovo 1 posto.

A na azijskim su berzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 1,4 posto i dosegnuo novu najviši nivo u 15 mjeseci.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,1 i 1,7 posto.

Jutros je objavljeno da je japanski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pao 2 posto godišnje, više nego što se očekivalo. Unatoč tome, Nikkei indeks porastao je više od 1 posto.

Povezani članci